BiH

Cvijanović: Niko ne može da svojata i ostavlja u amanet Republiku Srpsku

Cvijanović: Niko ne može da svojata i ostavlja u amanet Republiku Srpsku
Foto: Tanjug | Cvijanović: Niko ne može da svojata i ostavlja u amanet Republiku Srpsku

BEOGRAD - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da Srpsku niko ne može da svojata i ostavlja nekome u amanet.

Upitana da prokomentariše izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija ostavio BiH u amanet predsjedniku Turske Erdoanu i jučerašnje riječi viskog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Incka da je BiH američki amanet, Cvijanović je rekla da Srpsku ne mogu da svojataju, kao što se trude da svojataju BiH i da se tu mora podvući jasna razlika.

"Koliko je jedna država neozbiljna, pokazuju upravo te dvije izjave", podvukla je Cvijanović.

"Ako imate državu koju ostavljate u amanet nekome, to pokazuje njene strašne deficite. BiH, tu nema tajne i ja to ne govorim iz zluradosti, već konstatujem zbog niza propusta i pogrešnih ponašanja i unutrašnjih struktura i međunarodne zajednice, je projekat koji pokazuje strašno puno deficita", rekla je premijerka RS.

Ona je poručila da je u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska bez dileme najfunkcionalniji dio, i kada je reč o funkcionisanju institucija i o usvajanju strateških dokumenata.

Sa druge strane, navela je da se, kada se pogledaju drugi nivoi vlasti, u drugom entitetu, a naročito u BiH, pokazuju neozbiljnost i neodgovornost.

"Veoma me frustrira činjenica da na nivou BiH, te i takve kakvu je objašnjavaju na taj način i Bakir Izetbegović i Valentin Incko, ne postoji nijedna poluga koji bi trebalo da omogući boljitak građanima, a postoje brojne kojima možete da im nanesete štetu", rekla je ona.

Zato, kaže, često govori da je BiH često neprijateljski nastrojena prema građanima, zato sto je neprijateljski često nastrojena prema entitetima

"Osuđujem te izjave. Mislim da se tamo, inače, i stranci i neki domaći akteri, ponašaju na način koji iz dana u dan smanjuje šansu BiH", zaključila je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije