BiH

Cvijanović: Prioritet jačanje policijskih struktura

Cvijanović: Prioritet jačanje policijskih struktura
Cvijanović: Prioritet jačanje policijskih struktura

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je u borbi protiv terorizma neophodno partnerstvo svih u BiH, i da, kada je riječ o ovakvim stvarima, politička volja i saglasnost moraju da postoje.

Cvijanovićeva je rekla da je Srpska svjesna da terorizam danas predstavlja globalnu prijetnju, ali da je za borbu neophodno apsolutno partnerstvo u okviru BiH. 

"Stvari se moraju mijenjati tako da postoji bolja koordinacija i da svako radi svoj posao, u skladu sa ustavnim nadležnostima", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da će apsolutni prioritet Vlade Republike Srpske biti jačanje policijskih struktura Srpske u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, i to je nešto od čega se nipošto neće odstupiti. 

"Kada smo prije nekoliko sedmica ušli u veliku reorganizaciju i najavili reorganizaciju našeg ministarstva čuli smo svakakve besmislene stvari da je sad nepotrebno da se radi tako. 

I te kako je potrebno jačati naše Ministarstvo, i te kako je važno da imamo sve službe u okviru svoje policije, jer očito je da ono što mi dobijamo kao informaciju i ono što treba da dođe kao upozorenje od onih koji su nadležni na nivou BiH ne funkcioniše na najbolji način", ukazala je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, napravila se velika priča o tome da su navodno svi bili obaviješteni o nekoj prijetnji, i onda neko nije reagovao. 

"To je informacija jednog sasvim opšteg karaktera. Ja nemam nikakav direktan kontakt, nažalost, to je tako. Mi očekujemo veći broj operativnih podataka, preciziranu prijetnju koja može da se dogodi, i gdje može da se dogodi. Time bi se bavile ozbiljne službe, a onda bi na ozbiljan način to podijelili sa najvišim zvaničnicima na bilo kojem nivou vlasti", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će Vlada Republike Srpske istrajati i u tome da se dođe do podataka da li je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku izolovan slučaj ili je riječ o organizovanoj ili dijelu organizovanih akcija koje bi eventualno mogle da se dešavaju na prostoru Srpske.

"Ono što moramo da znamo jeste da li postoji i koja to ideologija upravlja ovakvim stvarima. Svjesni smo da je ovaj prostor, zbog raznoraznih razloga, pogodno tlo da imate ljude, koji su pojedinci ili dijelovi organizovanih grupa, koji mogu da nastupe na ovako drastičan način, dođu u policijsku stanicu ili bilo gdje drugdje i učine ovo što su učinili", rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Govoreći o sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u zajedničkim organima BiH, Cvijanovićeva je navela da se može očekivati da budu izanalizirane ove stvari, i da se vidi na koji način dalje.

"Mi ćemo kao predstavnici Vlade izložiti stavove o tome, i očekujemo da dobijemo podršku svih koji predstavljaju Republiku Srpsku na bilo kojem nivou vlasti, da razumiju važnost da se bude zajedno u ovom zadatku i da je ovdje riječ o prijetnjama kojima se svakako mora pristupiti drugačije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je razgovarala sa mnistrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem koji se vratio sa terena iz Zvornika, jer su u toku pripreme za zajednički sastanak kod predsjednika Republike Srpske. 

"Ovo jeste napad na Republiku Srpsku, napad na ono što su njena obilježja, na ono što jeste njena uniforma, jer je riječ o policiji, ali isto tako smo svjesni da prijetnje postoje i za neka druga mjesta. 

Zahtijevamo partnerstvo svih u BiH da ozbiljno pristupe svemu što treba da rade u budućem periodu. Politička volja i saglasnost kada se bavimo ovim stvarima mora da postoji", poručila je Cvijanovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije