BiH

Cvijanović: Prioritet oporavak privrede

Cvijanović: Prioritet oporavak privrede
Cvijanović: Prioritet oporavak privrede

BANJALUKA - Prioriteti rada nove Vlade RS su oporavak privrede, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija, očuvanje socijalne sigurnosti i evropski put, istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade, predstavljajući ekonomsku politiku u Narodnoj skupštini RS.

"Radićemo na dodatnom rasterećenju privrede kroz fiskalne i druge mjere, stvoriti povoljnije uslove za poslovanje i sprovesti reformu tržišta rada", izjavila je Cvijanovićeva.

Uoči današnje sjednice, Radovan Visković, predsjednik Kluba SNSD-a, rekao je da je ovaj budžet prvi u kojem su prihodi veći nego rashodi i gdje je manje zaduženja, a više vraćanja kredita.

"Niko od socijalnih kategorija nije zakinut i ne vidim da išta stoji od primjedaba opozicije. Sindikat traži da stavka za zbrinjavanje radnika treba da bude veća, ali iz ove stavke, kako smo je mi predvidjeli, mogu da se namire svi radnici koji su ostali bez posla, a ispunjavaju uslove za privremeno penzionisanje", naglasio je on.

Opozicioni poslanici zatražili su da se tačke o budžetu i zaduženja skinu sa dnevnog reda jer su, kako smatraju, prekršeni Poslovnik i zakonske procedure, koje traže da se budžet donosi u formi nacrta, a zakoni o zaduženjima budu u zakonski propisanoj formi.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da, iako Vlada kasni sa budžetom, ima razumijevanja za Vladu zbog upućivanja budžeta u hitnom postupku, kako bi se dalo dovoljno vremena Vijeću naroda RS da potvrdi budžet da RS od januara ne pređe u privremeno finansiranje.

"Ali, ne prihvatam potcjenjivački odnos ove vlade prema NS RS jer se budžet priprema na osnovu kompletnog pregleda rashoda po vrsti rashoda. Vi sada prvi put prekidate kontinuitet pregleda rashoda koji smo imali ranije. Nije moguće predložiti zaduženje bez iznosa, i zbog ovih zakonskih nedostataka treba skinuti sa dnevnog reda ove dvije tačke", rekao je Čavić.

Iz sličnih razloga skidanje ovih tačaka sa dnevnog reda tražili su Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, i Branislav Borenović, predsjednik Kluba PDP-a.

Osim o ekonomskoj politici i budžetu, poslanici će raspraviti o prijedlozima zaduženja, a dan za glasanje određen je za nedjelju.

Vezana vijest:

Budžet na dnevnom redu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije