BiH

Cvijanović: Sabor pokazao apsolutno jedinstvo stranke

Cvijanović: Sabor pokazao apsolutno jedinstvo stranke
Cvijanović: Sabor pokazao apsolutno jedinstvo stranke

SARAJEVO - Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je da je 5. Sabor stranke pokazao apsolutno jedinstvo SNSD-a, uprkos nizu spekulacija.

"Najveća stranka uvijek je suočena sa spekulacijama. Postoji mnogo onih koji žele da vide SNSD koji je slab. SNSD ne slabi, SNSD jača. Sigurni smo, stabilni, konsolidovani i spremni da uđemo u bitku za lokalne izbore, a nakon toga i za opšte izbore", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Sabor SNSD-a, koji je održan juče u Istočnom Sarajevu, bio manifestacija snage, jedinstva, radne atmosfere, spremnosti da se uhvati u koštac sa svim problemima. "Pokazali smo svima da smo baš zajedno, uprkos svim drugačijim nastojanjima", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Sabor je protekao u odličnoj atmosferi, prvenstveno radno i politički korektno.

"Bavili smo se važnim stvarima i donijeli smo odgovarajuće deklaracije. Takođe, važno je da smo krenuli u proces izbora novih organa. Potvrdili smo izbor predsjednika SNSD-a, a izabrali smo i Glavni odbor, nakon čega idemo dalje u proceduru", rekla je Cvijanovićeva za portal "Vijesti".

Prema njenim riječima, ovo je očekivani dio posla koji se morao desiti nakon izbora i ujedno znači početak aktivnosti za lokalne izbore.

"Bilo je vrlo važno da Sabor bude održan ovog proljeća kako bismo imali dovoljno vremena i da naše aktivnosti koncipiramo u skladu sa izazovima koji nas čekaju u sljedećoj godini", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je situacija u SNSD-u odlična.

"Bavim se jako puno terenom i znam da su opštinski odbori konsolidovani i spremni za sve zadatke koji su postavljeni pred njih. Značajno je osvježena struktura. U okviru Glavnog odbora imamo veliki broj mladih, što je i bio cilj, dakle ozbiljno zanavljanje stranačke strukture", dodala je Cvijanovićeva.

 Međunarodni sekretar SNSD-a ističe da su sve važne odluke na Saboru usvojene jednoglasno, iako je bilo brojnih spekulacija u medijima u pogledu jedinstva stranke.

 "Sva pitanja apsolutno su usvojena jednoglasno. To pokazuje dvije stvari. Prvo, postoji apsolutno jedinstvo stranke. Drugo, SNSD je uradio sve pripremne aktivnosti potrebne za Sabor. Svi naši dokumenti prošli su usaglašavanje na opštinskom nivou, svaki član imao je priliku dati komentar na svaki dokument. Komentari su na određeni način bili inkorporirani u tekstove, tako da nisam ni očekivala velike intervencije", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da je SNSD taj koji može da artikuliše svoju politiku na ispravan način, u skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske.

"Na to smo na Saboru i ukazali. Rekli smo da je težak period iza nas. Devet godina smo na vlasti, a nakon toga smo opet dobili izbore. Dakle, treći put zaredom. Naravno, svjesni smo odgovornosti koja je stavljena pred nas", rekla je Cvijanovićeva i dodala  da su oktobarski izbori bili najteži do sada.

Prema njenim riječima, od tih devet godina vlasti najmanje dvije trećine vremena bilo je obilježeno karakteristikama svjetske ekonomske krize, stvarima koje nisu produkovali Republika Srpska, BiH ili ovaj region.

"Ali, svi u regionu morali smo se nositi sa tim izazovima i to puno više i teže u odnosu na neke razvijene zemlje. I to smo prošli. Imali smo strašno opterećenje kao politička partija. Prvo, voditi i upravljati društvom i društvenim procesima, političkim i ekonomskim procesima u tako složenim finansijskim uslovima. Na kraju smo ušli u izbore u kojima su svi bili protiv nas i opet odnijeli pobjedu. Apsolutno sam zadovoljna", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je bilo spekulacija o određenim kadrovskim rješenjima - da li je neko izašao iz SNSD-a, da li je neko nezadovoljan, da li neko nije. 

"Mislim da je ovaj sabor potvrdio da su mnogi palili vatru, ali je nisu uspjeli zapaliti. Jako sam ponosna na to. Ovo je naš odgovor. Neka pale koliko hoće. Mi tačno znamo šta radimo i šta je izvodljivo od svega onoga što smo planirali da uradimo", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su na Saboru koncipirane glavne stvari u kretanju SNSD-a u naredne četiri godine, ali kao što je stranka živa stvar i stranački dokumenti su živa materija, tako da će na svakom sljedećem stranačkom sastanku biti analizirana situacija i donošeni odgovarajući akti.

Odgovarajući na pitanje o usvojenoj Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost", Cvijanovićeva je poručila da Republika Srpska i garnitura vlasti na čelu sa SNSD-om traže da se uvažava ustavna pozicija Srpske, da se Republici Srpskoj vrate njene nadležnosti, da se konačno određene devijantne pojave u ovom društvu nazovu pravim imenom.

"Tražimo da se prestane sa osporavanjem Republike Srpske, njenih datuma, obilježja, simbola, kao i ustavne pozicije koju joj je dao Dejton. Ovo je poruka svim našim partnerima u BiH: Molim da se urazumite i shvatite da je Republika Srpska realnost, nemojte da trošite ni naše ni svoje vrijeme i energiju na bitku protiv Srpske. Mislim da smo to jasno stavili do znanja", istakla je Cvijanovićeva koja je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Govoreći o tome da je SNSD pozvao i druge stranke, kao i nevladin sektor da se okupe oko stava iznesenog u ovoj deklaraciji, Cvijanovićeva kaže da je bilo pristojno pozvati sve u društvu da se priključe nečemu za šta SNSD smatra da je od suštinske važnosti za Republiku Srpsku, njeno funkcionisanje, njen opstanak i trajnost u budućnosti, što i jeste opredjeljenje ove stranke.

"Ne očekujem tu nikakvu posebnu podršku, niti je ona potrebna. Ipak, i politički je korektno i ljudski pristojno da, kada se bavite strateškim pitanjima, pokušate okupiti i objediniti sve u društvu. S druge strane, kada bismo se mi oslanjali na to da se opozicija priključi onome što mi smatramo, onda bismo na neke stvari čekali dugo", kaže Cvijanovićeva.

Ona smatra da opoziciji nema izgrađen stav ni o jednom pitanju, da uglavnom konzumira tuđe stavove, "onda ih malo prerade, isfabrikuju i puste u javnost".

Cvijanovićeva je onima koji predviđaju "da aktuelni saziv Vlade neće dočekati kraj mandata" poručila da vjeruje da će ova vlada i ova vlast odlično raditi sve ono što je stavila pred sebe kao zadatak i što su potrebe društva.

"Prvi smo se organizovali, prvi formirali vlast, prvi uspostavili Vladu, prvi usvojili dokumente kao što su budžet, Ekonomska politika. Prvi smo uspostavili ozbiljne odbore koji na ozbiljan način analiziraju stanje u svakom sektoru i izaći će sa vrlo ozbiljnim reformama. Neke od tih smo već poslali u parlament. Mi odlično znamo šta radimo", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva kaže da je opozicija za nju nevažna i da je njihov "politički zadatak" da kritikuju. "Kada uđem u Narodnu skupštinu i kada u ime Vlade predstavljam određene stavove, onda me ne interesuje da li su oni unutra ili su vani, da li misle pozitivno ili negativno o tome što predlažem", rekla je Cvijanovićeva.

"I za prošlu Vladu su govorili da neće dočekati izbore, pa smo opet pobijedili na izborima upravo zahvaljujući dobrim i konzistentnim politikama koje je provodila Vlada na čijem sam bila čelu. Uhvatili smo se ukoštac sa teškim izazovima - hronični nedostatak novca, poplave, nestabilno okruženje kakva je BiH, razni pritisci iznutra, sa strane... Opozicija je vodila bjesomučnu kampanju, lagala, petljala, neovlašteno prisluškivala, montirala, produkovala stvari o nama, napadala nam porodice... Opet smo pobijedili", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Vlada Republike Srpske radi dobar posao i da će to nastaviti i u budućnosti.

"I puno bolje nego što će oni ikada moći da u jednoj sedmici urade posla na nivou BiH, gdje su se slučajno zadesili, ne prema svojim izbornim rezultatima, nego što su napravili matematičku slagalicu. Ja nemam ništa protiv toga, zapravo želim da svako pokaže ono što zna. Znam da oni ne znaju ništa, što smo mogli vidjeti po mnogim stvarima, a posebno će to biti vidljivo po budućim stvarima koje će zahtijevati mnogo političke odlučnosti, mnogo znanja i mnogo patriotizma", rekla je međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije