BiH

Cvijanović: Snažno čuvati svoj identitet, jezik i istorijske vrijednosti

Cvijanović: Snažno čuvati svoj identitet, jezik i istorijske vrijednosti
Foto: Srna | Cvijanović: Snažno čuvati svoj identitet, jezik i istorijske vrijednosti

ORAŠAC - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Orašcu na obilježavanju Dana državnosti Srbije da je dužnost Srbije i Srpske da hrabro koračaju u budućnost, da vrijedno rade i da se razvijaju, ali da istovremeno snažno i ljubomorno čuvaju svoj identitet i jezik, da zadrže tradicionalne vrijednosti i njeguju istorijsko pamćenje.

"Velika mi je čast da vam se obratim na ovaj dan - na Sretenje, i na ovom mjestu na kojem je Srbija 1804. godine vaskrsnula, zapalila plamen slobode i krenula putem konačnog oslobođenja", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Da je Sretenje važan datum u srpskoj istoriji, podsjetila je predsjednik Republike Srpske, pokazuje ne samo početak Prvog srpskog ustanka, već i to što je kasnije 1835. godine na taj dan donesen i prvi demokratski Ustav Srbije čime je otpočelo stvaranje moderne srpske države.

"S pravom smo okupljeni oko ovog datuma i oko ideje državnosti, slobode i nacionalnog jedinstva, oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, oko obaveze da se čuva mir i očuva identitet", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je plamen slobode koji je upaljen te 1804. gorio mnogo puta u prethodna dva vijeka, te da je za život u slobodi i miru plaćena previsoka cijena, odneseni su mnogi životi i prouzrokovana ogromna stradanja.

"Zato je naša obaveza u Srbiji i u Republici Srpskoj da ne zaboravimo našu prošlost i naše žrtve. Naša je dužnost da hrabro koračamo u budućnost, vrijedno radimo i razvijamo naše zemlje, ali da istovremeno snažno i ljubomorno čuvamo svoj identitet i jezik, da zadržimo svoje tradicionalne vrijednosti i njegujemo istorijsko pamćenje", poručila je predsjednik Republike Srpske.

Ona je naglasila da je dužnost sadašnje političke generacije, kao i onih koji će doći poslije njih, da uče iz svoje istorije, da cijene skupo plaćenu slobodu i da zajednički čuvaju mir - kako svoju slobodu više nikada ne bi morali plaćati ljudskim životima.

"Srećna sam što smo danas okupljeni oko Dana državnosti Srbije i zahvalna sam predsjednicima Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku koji su prije nekoliko godina uspostavili praksu našeg zajedničkog obilježavanja značajnih istorijskih datuma iz naše prošlosti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je kao predsjednik Republike Srpske uvjerena da će ta praksa i sve druge dobre stvari koje su Srpska i Srbija u međuvremenu razvile u svojim međusobnim odnosima biti nastavljene i najavila da će se zalagati da ta saradnja bude sve jača i intenzivnija.

"Ona treba da bude u interesu Srbije i Republike Srpske, a nikad uperena protiv nekog drugog. Ta saradnja treba da potvrdi našu bliskost i odlučnost da radimo zajedno stvarajući bolje uslove za život naših građana. Ona treba da nam pomogne da neprekidno jačamo naše institucije kako bi mogle odgovoriti na izazove novog vremena", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je neizmjerno zahvalna rukovodstvu Republike Srbije na razumijevanju, principijelnoj podršci dejtonskoj poziciji Republike Srpske, kao i na brojnim ekonomskim i infrastrukturnim projektima koji su u Republici Srpskoj realizovani uz finansijsku pomoć Vlade Srbije.

"U Srpskoj danas skoro da nema opštine u kojoj Srbija nije prisutna kroz izgrađenu ili renoviranu školu, bolnicu, vrtić, put, dom kulture, most, sportsku dvoranu ili neki drugi objekat. Sa zadovoljstvom mogu istaći da su odnosi Srpske i Srbije danas na najvišem mogućem nivou, a da u budućem periodu mogu biti samo snažniji i sadržajniji", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da svi znamo da vrijeme pred nama neće biti lišeno izazova, kako političkih, tako i ekonomsko-finansijskih, te da je zato važno jačanje institucija, njegovanje saradnje, odbrane prava na stav, na slobodu i pravo na razvoj Srpske i Srbije.

"Srbiji i Republici Srpskoj želim mir, stabilnost, ekonomski napredak i bezbjedno okruženje. I uz ove želje, čestitam vam Dan državnosti", naglasila je predsjednik Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije