BiH

Cvijanović: Stvoriti dobre uslove za život u ruralnim krajevima

Cvijanović: Stvoriti dobre uslove za život u ruralnim krajevima
Foto: Srna | Cvijanović: Stvoriti dobre uslove za život u ruralnim krajevima

ŠIPOVO - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Šipovo Milan Kovač danas su u mjestu Kozine u upotrebu pustili asfaltirani put dužine 4,4 kilometara, koji su zajednički finansirali Vlada Srpske i ova lokalna zajednica sa po 200.000 KM.

Cvijanovićeva je rekla da je veliki interes Vlade Srpske da se u ruralnim krajevima stvore dobri uslovi za život za svako domaćinstvo.

Ona je istakla da se dobri projekti realizuju tamo gdje je lokalna zajednica aktivna, poput opštine Šipovo.

"Vlada podržava ovaj veliki aktivizam. I dalje ćemo sarađivati jer je ovo dobro partnerstvo. Podržavamo sve što se dogodilo u posljednje dvije godine sa novom vlašću u ovoj opštini jer su inicirani i realizovani mnogi projekti", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon otvaranja puta.

Ona je navela da je Vlada izdvojila ukupno 500.000 KM za ovaj i još jedan lokalni put, te najavila da je planirano finansiranje saobraćajnice koja povezuje opštine Šipovo i Ribnik, u dužini od 11 kilometara.

"Pokrećemo veliku operaciju na infrastrukturi koja je od suštinskog značaja za povezivanje Šipova i Jezera, a to je 11 kilometara puta u vrijednosti pet do šest miliona KM, a realizovaće se preko javnog preduzeća `Putevi Republike Srpske`", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će Vlada, "Elektroprivreda" i opština Šipovo realizovati i niz drugih projekata u oblasti energetike, jer su poljoprivreda i energetika okosnice svih aktivnosti ovog kraja.

Cvijanovićeva je dodala da je sa novom opštinskom vlašću promijenjena kompletna slika ove opštine.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač je rekao da je ovo asfaltiranje dio projekta asfaltiranja 70 kilometara lokalnih puteva na poručju opštine.

"Ovo je 35. asfaltirani kilometar i nadam se da ćemo do kraja završiti i ostalo. Rješavamo sve seoske puteve da bismo uticali na poljoprivredni razvoj u okvru kojeg imamo velike resurse", rekao je on.

Kovač je napomenuo da Šipovo mora da bude opština sa najvećom količinom proizvodnje milijeka u Srpskoj.

"Sada proizvodimo 1.200.000 litara mlijeka, nadam se da će od sljedeće godine to iznositi dva miliona litara, nakon asfaltiranih puteva. Želimo da omogućimo normalan život i ostanak ljudi na selu", poručio je on.

Mještanka Nevenka Krmpor kaže da ne može pronaći riječi da iskaže zahvalnost i zadovoljstvo zbog današnjeg dogaćaja, jer 30 godina čeka da selo konačno dobije asfalt.

U rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju magistralnih, regionalnih i lokalnih putnih pravaca u Šipovu uloženo je oko 10 miliona KM, rečeno je ranije danas Srni u Vladi Srpske.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, u opštinu Šipovo do sada je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i budžeta Republike uloženo oko 30 miliona KM, dok je putem kreditnih linija Investiciono-razvojne banke Srpske plasirano još oko 16 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije