BiH

Cvijanović: Suprotstavićemo se politikama štetnim za RS

Cvijanović: Suprotstavićemo se politikama štetnim za RS
Cvijanović: Suprotstavićemo se politikama štetnim za RS

BANJALUKA - RS ne može i ne treba da utiče na to koga će FBiH izabrati da ih predstavlja u Predsjedništvu BiH, ali član iz RS mora znati kako da se suprotstavi politikama koje su na štetu RS, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS i kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva iz RS, gostujući na NES radiju iz Banjaluke.

"Moj politički moto je, gdje god idem, idem da se dogovorim, a dogovor znači da poštujete jedni druge, da jedni drugima ne smetate i ne radite nešto na štetu jedni drugima. To je dogovor kojem ja težim", navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o dosadašnjih godinu i po, koliko se nalazi na poziciji predsjednika Vlade RS, istakla je da je bilo nekoliko velikih izazova - protesti u FBiH, globalna ekonomska kriza, zbrinjavanje boračkih i socijalnih kategorija i katastrofalne poplave u maju i avgustu koje su nanijele veliku štetu građanima i privredi.

"Najvažnija stvar koju smo postigli je da smo zadržali funkcionalnost i operativnost budžeta, da smo izvršili sve svoje obaveze, a da pritom nijedna grupacija nije zapostavljna", istakla je ona, te je dodala je da je Vlada uspjela povećati plate i penzije.

Naglasila je da je Vlada RS jedina u regionu koja je uspjela obezbijediti pomoć stanovništvu u vidu vaučera za saniranje posljedica od poplava, dodavši da će istu pomoć dobiti i nastradali u avgustovskim poplavama, čim se završi procjena štete i njihovo unošenje u jedinstveni registar štete.

Istakla je da se zalaže za nastavak evropskog puta BiH, ali pod uslovom da se poštuju ustavne nadležnosti entiteta kroz mehanizam koordinacije u evropskim pitanjima.

"Bojim se da je vrijeme ulaska u članstvo poprilično maglovito, čak i kad bismo sad ispunili sve uslove, jer ne postoji politička volja da se nastavi proširenje unutar same Evrope", istakla je ona. Međutim, kako je rekla, BiH treba da nastavi evropski put, jer su reforme koje se traže važne i doprinijeće boljem životu građana.

Naglasila je da je ona prvi premijer RS koji je uspostavio dobru saradnju sa premijerom FBiH na osnovu međusobnog uvažavanja i poštovanja nadležnosti.

Takođe, naglasila je da RS nije odustala od nijednog velikog infrastrukturnog projekta, a da su među najvažnijima realizacija "Južnog toka" kroz RS, izgradnja mreže autoputeva i mosta na Savi kod Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije