BiH

Cvijanović: Vlada ponudila plan reorganizacije Banke Srpske, Agencija za bankarstvo odlučuje

Cvijanović: Vlada ponudila plan reorganizacije Banke Srpske, Agencija za bankarstvo odlučuje
Cvijanović: Vlada ponudila plan reorganizacije Banke Srpske, Agencija za bankarstvo odlučuje

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada ponudila plan reorganizacije Banke Srpske, kojim su zaštićeni svi klijenti, te da je na Agenciji za bankarstvo da to prihvati ili odbije i donese drugu odluku.

Cvijanovićeva je naglasila da je stav Vlade Srpske da treba ići u reorganizaciju i pretvoriti Banku Srpske u novu finansijsku organizaciju.

"To je naš plan i mi stojimo iza toga. Smatramo da su na ovaj način zaštićeni svi klijenti, zaštićeni su osigurani i neosigurani depoziti. Ako dođe do likvidacije onda to više nije taj slučaj. Onda su zaštićeni osigurani depoziti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, Banka Srpske je specifična i ta specifičnost se ogleda u planu reorganizacije koji je podnesen Agenciji za bankarstvo.

"Ono što je meni kao predsjedniku Vlade bilo važno jeste da smo Međunarodnom monetarnom fondu uspjeli da predočimo to što mi želimo i da smo uspjeli da dođemo do toga konačno da nam kažu `nama je dobro i jedno i drugo rješenje`. Ostalo nije u nadležnosti Vlade. Na to ni ja ne mogu uticati. Na Vladi je bilo da nađe rješenje, mi smo ga ponudili, a na Agenciji je da to prihvati ili odbije i donese neku drugu odluku", napomenula je Cvijanovićeva.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske trebalo bi do 5. maja da donese konačnu odluku o sudbini Banke Srpske, odnosno o tome hoće li ona biti likvidirana ili transformisana.

Protesti - posljednji trzaji opozicije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da su najavljeni protesti opozicije u maju njihovi "posljednji trzaji".

"Opozicija pokušava još jednom da nam pokaže da postoji nešto što se zove `Savez za promjene` i da u okviru njega oni mogu da obave neki posao", rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona tvrdi da se trenutno "topi" i onaj broj poslanika koji opozicija ima u parlamentu Srpske, ističući da se to već desilo u prethodnom periodu.

"`Savez za promjene` ne uživa podršku onih ljudi koje su stavljali visoko na svojim listama, ne zato što im je vlast rekla da tako treba, već zato što su postali nezadovoljni načinom funkcionisanja istih tih partija koje su opozicija u Srpskoj, a čine vlast na nivou BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da protesti opozicije predstavljaju još jednu u nizu manifestacija, podsjetivši na čupanje mikrofona i bojkotovanje predsjednika Vlade.

"Meni je simpatično kada mi Klub poslanika PDP-a postavi pitanje u javnosti, a svaku priliku da im odgovorim oni propuste u Narodnoj skupštini Republike Srpske", kaže Cvijanovićeva.

Ona smatra da će protesti opozicije biti "jedna šarada", nakon čega će se sve vratiti na staro - vlast će biti vlast, a opozicija će i dalje biti opozicija.

"Bolje zaštititi domaću privredu i poljoprivredu"

Cvijanović je izjavila da je Vlada Srpske tražila od institucija na nivou BiH, koje su isključivo nadležne da odlučuju o carinskoj politici, da se bolje zaštiti domaća poljoprivreda i privreda, budući da je omogućen bescarinski uvoz iz Hrvatske.

Ona je istakla da nivo BiH, odlučujući o određenim stvarima, mora da konsultuje kakav je stav poljoprivrednika, ali i institucija iz Republike Srpske.

"Jasno smo iznijeli stav da je naša poljoprivreda i privreda nezaštićena, da ovo nije način da se ophodima prema jednom tako važnom sektoru i apelovali više puta na organe BiH kako bismo i njih podstakli da vode više računa na koji način zaštititi nas same ovdje", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je Vlada Srpske istovremeno svjesna obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da ukazuje da način na koji se traži njegova adaptacija u BiH nije identična adaptaciji koja je vršena kada su u pitanju Srbije i Crna Gora.

"Iz toga razloga smo tražili da se bolje zaštitimo i da imamo grupu proizvoda koja će sve do ulaska u EU zadržati određene mehanizme zaštite, ali isto tako i da se naprave određene brane ovdje.To nije na nama, ali smo jasno rekli šta je naš stav", rekla je Cvijanovićeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije