BiH

DF i SDP BiH odbile razgovore sa Izetbegovićem

DF i SDP BiH odbile razgovore sa Izetbegovićem
Foto: Ilustracija | DF i SDP BiH odbile razgovore sa Izetbegovićem

SARAJEVO – Demokratska fronta (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH načelno su odbile razgovore sa Bakirom Izetbegovićem liderom Stranke demokratske akcije (SDA).

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a, rekao je za "Nezavisne" da je njihovo iskustvo negativno kada je u pitanju pravljenje i učestvovanje u vlasti sa SDA.

"Samo ću to reći i to je dovoljno", kazao je Đonlagić.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, kaže da za Izetbegovićev poziv čuje prvi put, te da smatra da je još uvijek rano govoriti o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

"Ima još mnogo toga da se uradi. Čeka se i odluka CIK-a BiH o popuni Doma naroda FBiH, pa time i Doma naroda BiH. Što se tiče kantona, tu je sve jasno, formiramo vlast gdje možemo sa građanskim blokom. Šta će biti ne znam, ali  ne vidim razloga da promijenimo stav da u vlast nećemo sa SDA“, kaže Magazinović za "Nezavsine".

Podsjećamo, Izetbegović je uputio poziv SDP-u BiH i DF-u da naredne sedmice sjednu i razgovaraju o  formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i BiH. On je u izjavu za jednu  televizijsku kuću rekao da će se ponuda SDA bazirati  na miru, stabilnosti, ideološkom pomirenju, reformama, NATO putu i u konačnici masovnoj izgradnji.

"Na tim sastancima SDA se neće ponašati sebično. Dakle, neće govoriti o nekim foteljama i pozicijama. Važno je da bitne pozicije uzmu kompetentni ljudi koji mogu to uraditi“, najavio je Izetbegović.

On je, takođe, potvrdio da će sastanak s delegacijom SDP-a biti održan već u utorak, a za ponedjeljak ili srijedu najavio je sastanak  sa delegacijom DF-a. Istakao je da je potrebno definisati jasan program koji neće biti difuzan i u kojem će se jasno precizirati šta će se raditi u naredne četiri godine.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije