BiH

DF odustao od Vlade FBiH

DF odustao od Vlade FBiH
DF odustao od Vlade FBiH

SARAJEVO - Demokratska fronta je napustila parlamentarnu većinu na nivou Federacije, a njeni kadrovi neće biti ni dio novog saziva Vlade Federacije, izjavio je danas lider ove stranke Željko Komšić.

Nakon samo 20 minuta sastanka delegacija DF-a, SDA i HDZ-a, Komšić je izašao pred novinare i saopštio da ove tri stranke nisu postigle dogovor o raspodjeli resora u Vladi FBiH.

Sporazum i danas u trećem pokušaju, nije bilo moguće postići zato što DF nije htio odustati od svog zahtjeva da u novom sazivu Vlade FBiH ima šest resora, koliko i HDZ.

"SDA je bila spremna udovoljiti zahtjevu HDZ-a, ali mi nismo. Po prijedlogu Bakira Izetbegovića, SDA bi umjesto ranije traženih osam imala šest ministarstava, HDZ također šest, a DF četiri. Nismo na to pristali, jer očekujemo da se poštuje i naš izborni rezultat, koji je bolji od HDZ-ovog", rekao je Komšić.

Naglasio je da je DF spreman podržati vladu SDA i HDZ-a kao manjinsku i glasati za njeno imenovanje kako bi građani Federacije četiri mjeseca nakon izbora konačno dobili izvršnu vlast.

"Ako SDA i HDZ ne nađu novog partnera u FBiH, mi ćemo glasati za izbor te vlade. Ubuduće u Parlamentu FBiH glasaćemo samo za ono što je dobro za građane Federacije, a dolazi od te manjinske vlade", rekao je Komšić, dodavši da je njegova stranka u pregovorima o formiranju Vijeća ministara napravila dovoljno ustupaka, ali da su očekivali da se na nivou Federacije poštuje njihov izborni rezultat.

Nedugo nakon Komšićevog odlaska lideri HDZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, potvrdili su novinarima da dogovor o Vladi nije postignut, a Izetbegović je naglasio i da ga je "pomalo i povrijedilo" kako se Komšić ponio.

Zamjenik predsjednika SDA je objasnio da je na sastanku zapravo samo iznio Komšićev prijedlog sa pripremnog sastanka održanog dan ranije, u subotu.

Po tom prijedlogu, SDA bi dobila pet bošnjačkih i jednu srpsku poziciju u Vladi, HDZ šest, pet hrvatskih i jednu iz reda ostalih, a DF-u bi pripale četiri.

"Nakon što sam iznio ono što je sam Komšić predložio, odlučio je da napusti parlamentarnu većinu na nivou Federacije i predložio da HDZ i SDA sami nastave posao na ovom nivou. Komšić i DF su nas više puta iznenadili na ovakav način. Nadam se da će se predomisliti i vratiti u koaliciju. Obećao je da će podržati našu manjinsku vladu", kazao je Izetbegović.

On i Čović nisu mogli odgovoriti na pitanje da li će tražiti trećeg partnera u Federaciji, istakavši da će se o tome danas izjasniti organi SDA i HDZ-a kako bi sutra lideri ovih stranaka saopštili koje stranke će participirati u novom sazivu Vlade FBiH.

"U utorak ćemo sjesti i vidjeti kako implementirati izvršnu vlast u Federaciji i Vijeću ministara, jer nam je 11. ožujka krajnji rok. Sješćemo da taj dan kažemo šta je konačno, šta god to bilo", izjavio je Čović, dodavši da, što se tiče Vijeća ministara, ostaje dogovor HDZ-a, SDA, DF-a i Saveza za promjene i da ovo vijeće ima parlamentarnu većinu.

Komšić: Ostajemo u Vijeću ministara

Kako je potvrdio Komšić, DF ostaje dio parlamentarne većine na nivou BiH i ostaje pri ranijem međustranačkom dogovoru po kojem je dobio jednog ministra i jednog zamjenika ministra u Vijeću ministara.

"Što se nas tiče, dogovor o Vijeću ministara ostaje na snazi, naravno, ako im ne smetamo", istakao je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije