BiH

DF pozvao Novalića da podnese ostavku

DF pozvao Novalića da podnese ostavku
DF pozvao Novalića da podnese ostavku

SARAJEVO - Nakon odluke Ustavnog suda FBiH da uredba kojom se pravo imenovanja upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima prebacuje sa federalnih ministarstava na Vladu nije u skladu sa Ustavom, pozivamo premijera Fadila Novalića da podnese ostavku.

Ovo je danas poručio Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a, partije koja je morala da ode iz vlasti nakon što se sukobila sa u to vrijeme koalicionim SDA i HDZ-om, upravo braneći poziciju da je pravo imenovanja upravljačkih struktura na resornim ministarstvima.

DF je tada preglasan, njegovi ministri su nešto kasnije napustili Vladu te je od tog trenutka počeo proces izbacivanja predstavnika ove stranke iz svih institucija vlasti na svim nivoima, koji je završen nedavno ulaskom SBB-a, umjesto DF-a, u Vijeće ministara BiH.

Đonlagić naglašava da je, na ovaj način, DF pokazao kako se na političkoj sceni BiH može djelovati i "drugačije".

"Od početka smo premijera Novalića upozoravali da ne stavlja ovu tačku na dnevni red, a evo, sad se pokazalo da je odluka neustavna. I sada, da u ovoj zemlji ima imalo morala u načinu rukovođenja institucijama izvršne vlasti, premijer bi podnio ostavku. Evo, mi ga pozivamo da je podnese", poručuje Đonlagić.

Podsjeća da se odluke Ustavnog suda ne komentiraju, već provode, što, kako naglašava, "znači da su sve odluke koje je izglasavala Vlada, a tiču se neustavne uredbe, protuzakonite i protuustavne.

"A to znači da su takva i sva imenovanja u upravne i nadzorne odbore u javnim preduzećima. Mislim da na političkoj sceni u BiH prvi put imamo situaciju da je jedna stranka izbačena iz Vlade zato što je željela da se poštuju zakoni i Ustav ove zemlje", zaključuje Đonlagić.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) izjavio je danas kako je zadovoljan odlukom Ustavnog suda FBiH.

"U ovom trenutku odluka Ustavnog suda FBiH suštinski, nažalost, ništa ne mijenja, jer su imenovanja u JP davno izvršena. Međutim, ona predstavlja moralnu satisfakciju i dokaz da je zahtjev za ocjenu ustavnosti, koji sam podnio, bio osnovan, a i to da je DF, kao neko ko je ukazivao na netransparetan i nezakonit rad Vlade FBiH, bio u pravu sve vrijeme", saopćio je Dunović.

I ubuduće ću se nastaviti zalagati za zakonit i transparentan rad svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini", istakao je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Jučer smo bezuspješno pokušavali da dobijemo stav SDA povodom odluke Ustavnog suda.

Premijer Fadil Novalić nije odgovarao na naše pozive, jednako kao ni generalni sekretar stranke Amir Zukić te potpredsjednici Safet Softić i Edin Ramić, koji su neposredno involvirani u federalni nivo upravljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije