BiH

DNK laboratorija izmještena iz BiH u Holandiju mimo saglasnosti Savjeta ministara

DNK laboratorija izmještena iz BiH u Holandiju mimo saglasnosti Savjeta ministara
Foto: Ilustracija | DNK laboratorija izmještene iz BiH u Holandiju mimi saglasnosti Savjeta ministara
Srna

SARAJEVO - Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) je mimo saglasnosti Savjeta ministara BiH, pozivajući se na diplomatski imunitet, izmjestila DNK laboratoriju iz BiH u Holandiju, saznaje Srna u Institutu za nestala lica BiH.

Izvor iz ove institucije, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će ostati ispostava DNK laboratorije u Tuzli iz koje će se biološki uzorci diplomatskom poštom slati u Hag. 
 
On je dodao da je ICMP obavijestila Institut za nestala lica BiH da će prekid rada DNK laboratorije trajati do marta, što znači da će slanje bioloških uzoraka, a time i identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka nestalih biti potpuno prekinuto nekoliko mjeseci. 
 
Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je 9. novembra ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag. 
 
Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad, saopšteno je iz Savjeta ministara. 
 
Savjet ministara je tada upozorio da se time otvara problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih. 

 

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije