BiH

DNS: Prava Srba u FBiH nisu zaštićena

BANJALUKA - Demokratski narodni savez /DNS/ smatra da prava Srba kao konstitutivnog naroda u FBiH nisu zaštićena i zato je kao jedan od svojih najvažnijih programskih ciljeva postavio pitanje ostvarivanja njihovog položaja, materijalnih i drugih prava i učešća u političkom životu.

Iz ove stranke ističu da se ne mogu dosljedno ostvariti prava Srba, kao ni Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj ukoliko na odgovarajući način nisu ostvarena prava Srba u Federaciji BiH.

"S ciljem realizacije ovih opredjeljenja, DNS ima poslaničke liste na predstojećim izborima u Unsko-sanskom, Livanjskom i Srednjo-bosanskom kantonu, ali nastavlja aktivno da učestvuje i na nivou FBiH, kao i u drugim kantonima", saopšteno je iz DNS-a.

U saopštenju se dodaje da je najbolji način zaštite pripadnika srpskog naroda u FBiH, kao i svih drugih zajednica koje su brojčano inferiorne, aktivno učešće u političkim kretanjima i djelovanje u institucijama sistema.

U nastojanju da ostvari svoje ciljeve, DNS u sredinama u kojima nema prijavljene liste sarađuje sa strankama sličnih programskih ciljeva iz Republike Srpske, ali i FBiH.

Iz DNS-a napominju da su programska opredjeljenja ove stranke zaštita pripadnika svih naroda i nacionalnih manjina u skladu sa Ustavom i u institucijama političkog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije