BiH

Džaferović bio obaviješten o terorističkim aktivnostima mudžahedina

Džaferović bio obaviješten o terorističkim aktivnostima mudžahedina
Džaferović bio obaviješten o terorističkim aktivnostima mudžahedina

BANJALUKA - Nekadašnji ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica i aktuelni poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šefik DŽaferović bio je obaviješten o terorističkim aktivnostima pripadnicima zloglasnog odreda "El mudžahedin", o čemu govore dokumenti, izvještaji i telefonski transkripti.

Iz DŽaferovićevih zabilješki jasno se vidi da je njegova služba kroz operativno-obavještajnu operaciju "Kinšasa" stalno prisluškivala mudžahedine, vršila skrivene pretrese vozila, izdavala sredstva za uhođenje, te njihovo praćenje i nadziranje.

Prema tim zabilješkama, DŽaferović je znao kako i kada će se desiti brutalna ubistva zarobljenih srpskih vojnika u Vozući, egipatskih pripadnika UNPROFOR-a i pripadnika zapadnih humanitarnih organizacija, navodi RTRS.

Operacijom "Kinšasa" zabilježena je stalna komunikacija komandanta mudžahedina Abu Malija sa glavnim "bezbjednjakom" odreda "El mudžahedin" Ajmanom Abdurahmanom, a u transkriptu jednog od njihovih razgovora o regrutovanju novih lica u ovaj zloglasni odred navodi se da je u Tursku stiglo 50 Avganistanaca koji žele da dođu u BiH u taj odred.

Po nalogu Alije Izetbegovića stvorena je nova vojno-obavještajna operacija "Vranduk" slična operaciji "Kinšasa", zahvaljujući kojoj su DŽaferović i komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin u potpunosti bili obavješteni o planovima mudžahedina o brutalnim ritualnim odsjecanjima glava srpskim vojnicima.

Zahvaljujući ovoj operaciji DŽaferović je sve vrijeme znao o planiranim ubistvima i organizovanju snimanja tih ubistava od 11. septembra do 14. decembra 1995. godine.

U zvaničnom dokumentu takozvane Armije BiH, vidljivo je da je DŽaferović obaviješten o premještanju 10 pripadnika njegove Službe bezbjednosti u odred "El mudžahedin".

Značajan je i dokument sudskog vještaka Medihe Brkić-Sevajdžić koji opisuje prvo iskopavanje srpskih žrtava na Ozrenu u kojem se navodi da nijedna od ekshumiranih žrtava nema glavu, a većini su odsječena tri prsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije