BiH

Da li će zakon o akcizama dobiti podršku Saveza za promjene?

Da li će zakon o akcizama dobiti podršku Saveza za promjene?
Da li će zakon o akcizama dobiti podršku Saveza za promjene?

SARAJEVO - Zakon o akcizama, čije je usvajanje među uslovima za nastavak aranžmana s MMF-om, na dnevnom redu je današnje sjednice Vijeća ministara BiH, rekao je juče Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je naglasio da je vrlo upitno da li će ovaj zakon o akcizama dobiti podršku Saveza za promjene.

"Neki akteri u ovom aranžmanu ne žele da čuju argumente Saveza za promjene, koji razumije i pitanja iz Reforme agende i važnost aranžmana sa MMF i važnost razvoja infrastrukture u BiH, ali mi tražimo kroz ovaj zakon podršku za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH", istakao je Šarović. Smatra da je poljoprivredni sektor posebno ranjiv nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega bi povećanje za 15 feninga po litru goriva ovaj sektor dovelo u vrlo nepovoljan položaj, posebno imajući u vidu da podsticaji poljoprivredi u oba entitea kasne i da su veoma niski.

"Mi smo spremni za razgovor s ključnim činiocima   i s MMFom i s entitetskim vladama, kako bi se kroz aranžman s MMFom, odnosno ovaj zakon o akcizama našlo i rješenje za poljoprivrednike", dodao je Šarović. Smatra da je to vrlo lako učiniti.

"Ne mora se to zvati plavi dizel, ali je potrebna podrška kako bi se ublažile negativne posljedice povećanja akciza za gorivo", rekao je Šarović, ističući da je to minimum koji će nagnati Savez za promjene da podrži cijeli aranžman.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, tvrdi da će bez aranžmana biti ugroženi budžeti entiteta i kantona.

"Na nivou BiH niti jedna marka ne ide prema proračunu institucija BiH, i onda se smatra da je to neutralan efekat. Ako nije dobro u entitetima, onda ne može biti dobro ni na nivou BiH", pojasnio je Bevanda.

Lars Guner Vigemark, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ocijenio je da aranžman BiH sa MMFom nije ugrožen ako institucije budu radile svoj dio posla. U suprotnom,  prema Vigemarkovim riječima, građani moraju biti ti koji će pozvati političare i institucuje na odgovornost.

"Izbori će doći, nije na nama da vam kažemo za koga da glasate", zaključio je Vigemark.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija RS u subotu je saopštilo da eventualno povećanje akciza neće uticati na cijenu dizel goriva koje poljoprivrednici u tom entitetu koriste u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Laž je da se skupljom naftom želi kompenzovati budžetski deficit, jer ta sredstva ne idu u budžet RS, već su namjenska sredstva JP 'Autoputevi Republike Srpske' i direktno se uplaćuju tom preduzeću", poručili su iz ovog ministarstva.

Nakon što je 24. marta istekao redovan rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta. Usvajanje zakona o akcizama, kojim se predviđa povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije