BiH

Dačić: Srbija će podsticati regionalnu saradnju

Dačić: Srbija će podsticati regionalnu saradnju
Dačić: Srbija će podsticati regionalnu saradnju

SARAJEVO - Srbija će uložiti maksimalne napore da tokom svog predsjedavanja OEBS-om utiče da region ne bude zapostavljen i da postakne još bolju regionalnu saradnju, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić.

Dačić je rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom da je Srbija životno zainteresovana za napredak i stabilnost BiH i da se bilateralni odnosi nastavljaju uzlaznom linijom.

U ime OEBS-a, Dačić je izrazio ogorčenje i žaljenje zbog terorističkog akta u BiH.

"BiH i Srbija su članice koalicije u borbi protiv ISIL-a. Pod predsedavanjem BiH i Srbije, Savjetom Evrope i OEBS-om jedni od prioriteta će biti i zajednička borba protiv terorizma i radikalnog ekstremizma", rekao je Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

On kaže da će u tom kontekstu biti organizovano nekoliko zajedničkih konferencija o borbi protiv terorizma; jedna od njih za nekoliko dana u Beogradu, a druga tokom narednih mjeseci u Sarajevu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je tokom sastanka konstatavano da su odnosi dvije zemlje na izuzetno visokom nivou, te je dogovorena međusobna stalna pomoć da bi put ka EU bio što brži za obje zemlje.

"Dosadašnje predsjedavanje Srbije OEBS-om bilo je izuzetno uspješno. Uspjeli su u fokusu da drže pitanje ovog regiona. Na dan kada BiH preuzme predsjedavanje Savjetom Evrope, 19. maja u Briselu će biti održan novi sastanak sa Dačićem kojem će prisustvovati i bivši predsjedavajući Savjeta Evropom, te dva generalna sekretara OEBS-a i Savjeta Evrope", rekao je Crnadak.

On je najavio da će od maja do novembra Srbija i BiH kao predsjedavajuće OEBS-om i Savjetom Evrope organizovati nekoliko važnih zajedničkih događaja i konferencija.

"Ovo je šansa BiH i Srbiji da pokažu da li imaju kapacitet za velike stvari", ocijenio je Crnadak.

Crnadak i Dačić su zajednički uputili saučešće porodici Dragana Đurića, poginulog policajca u terorističkom aktu u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije