BiH

Dan Republike podijelio Savez za promjene

Dan Republike podijelio Savez za promjene
Dan Republike podijelio Savez za promjene

BANJALUKA - Usvajanjem Zakona o Danu Republike danas u Narodnoj skupštini RS vladajuća većina je uspjela postići i dodatni, neočekivani bonus - podijeliti Savez za promjene.

Naime, dok su poslanici NDP-a i Napredne Srpske glasali protiv Vladinog prijedloga, smatrajući ga pokušajem vlasti da se "izvuče" iz pritiska međunarodnih sankcija zbog sprovedenog referenduma o Danu Republike, poslanici PDP-a bili su uzdržani, a poslanici SDS-a su Vladin prijedlog u potpunosti podržali.

Zanimljivo je da su svi u SzP smatrali da je Vladin prijedlog loš, nedovoljno definisan i manjkav jer je, kako smatraju, Dan Republike iz statusa obaveznog republičkog praznika sveden na "fakultativni i neobavezni" poput Srpske nove godine. Osim toga, objasnili su da im je neprihvatljivo i to što je Vladi RS, a ne NS RS kao najvišem tijelu Republike zaključkom SNSD-a dodijeljeno da uredbama reguliše kako će se on proslavljati. Uprkos tome, motivacija zašto su glasali tako kako su glasali bila je različita.

Sonja Karadžić-Jovičević, poslanik SDS-a, potpredsjednica NS RS i kćerka Radovana Karadžića, bukvalno je u suzama zamolila predlagača da uvaži amandmane NDP-a, kojima bi dodatno bili precizirani i status praznika i način slavljenja. Nakon što je SNSD skupa sa vladajućom većinom odbio da usvoji amandmane Dragana Čavića iz NDP-a, Jovičevićeva i Vukota Govedarica, novi predsjednik SDS-a, objasnili su da su ipak podržali Vladin prijedlog jer je, kako su naglasili, SDS državotvorna stranka koja je i ustanovila 9. januar kao Dan Republike, pa su smatrali neprirodnim da glasaju protiv, makar zakon i bio loš.

Najglasniji kritičari usvojenog zakona su bili Čavić i Adam Šukalo iz Napredne Srpske, koji su smatrali da je 9. januar kao Dan Republike sveden na neobavezni praznik, te su istakli da je NS RS prije nešto više od godinu dana usvojila deklaraciju po kojoj parlament neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH po kojoj bi Dan Republike bio ukinut kao praznik.

Očekivano, predlagači su odbacili ove navode opozicije, istakavši da 9. januar kao Dan Repubike ne samo da ostaje republički praznik, nego da će on u potpunosti sprovesti u djelo narodnu volju iskazanu na referendumu o Danu Republike, koji je bio održan 25. septembra. Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave, u ime predlagača je objasnila da bi prihvatanjem amandmana NDP-a bili derogirani ostali republički praznici.

Slično je rezonovao i Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske. On je amandmane NDP-a nazvao "cjepidlačenjem". Prema njegovim riječima, sa i bez Čavićevih amandmana Dan Republike ostaje da se slavi 9. januara, a one koji će biti protiv njega ti amandmani neće spriječiti da Dan Republike pokušaju ponovo da ospore.

Podsjećamo, suština usvojenog zakona je da Dan Republike od sada i eksplicitno u tekstu postaje sekularni praznik, a dodato je i to da će svi oni koji Dan Republike ne osjećaju kao svoj praznik moći da ga ignorišu. To u praksi znači da će, na primjer, Bošnjak koji je vlasnik neke firme, a Dan Republike ne osjeća kao svoj praznik, moći nesmetano raditi na 9. januar. Takođe bi službenici u administraciji koji ne žele slaviti 9. januar mogli taj dan provesti radno na svom radnom mjestu. Način na koji će to biti sprovedeno u praksu je ostavljeno Vladi RS koja bi trebalo da donese uredbu po kojoj će se definisati kako će zaposleni u RS raditi, odnosno ne raditi na taj dan. U Vladi RS smatraju da je time odluka Ustavnog suda BiH u potpunosti implementirana, jer je uklonjen vjerski element, a Bošnjaci i Hrvati više neće morati da ga slave, ali i da je istovremeno i sačuvan 9. januar kao Dan Republike.

Ovakvo objašnjenje nije zadovoljilo predstavnike koalicije "Domovina", koji juče nisu ni prisustvovali sjednici. Oni smatraju da je doneseni zakon antidejtonski i antiustavni čin, te su pozvali međunarodnu zajednicu da ga ukine i da omogući sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, što za njih znači neophodnost da 9. januar bude potpuno ukinut, a ne da se i dalje nastavi proslavljati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije