BiH

Danas i sutra završna riječ odbrane

Danas i sutra završna riječ odbrane
Danas i sutra završna riječ odbrane

BEOGRAD/HAG - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić trebalo bi danas i sutra da iznese završnu riječ na suđenju u Haškom tribunalu.

Karadžić za iznošenje završne riječi ima deset sati na raspolaganju, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo doživotni zatvor, navodeći da je Karadžić bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov - prenijeli su beogradski mediji.

Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson rekao je za AFP da saslušanje označava prekretnicu u tom procesu.

"To je njegova posljednja šansa da dokaže svoje tvrdnje sudijama i javnosti", rekao je Robinson.

Karadžić je uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Haškom tribunalu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svjedoka.

Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svjedoka.

Karadžić je tokom suđenja izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su muslimani inscenirali zločine kako bi bacili krivicu na Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao krvavi građanski rat u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije