BiH

Košarac demantovao Dodika i Cvijanovićevu?

Košarac demantovao Dodika i Cvijanovićevu?
Košarac demantovao Dodika i Cvijanovićevu?

SARAJEVO - U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednica je u 13 časova prekinuta na st vremena zbog nedostatka kvoruma.

Pandurević zahvalila Košarcu

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH  kazala je  da želi „da se zahvali šefu Kluba poslanika SNSD-a Staši Košarcu koji je danas na vrlo uspješan način demantovao sve neistine koje su sinoć i danas iznijeli predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović“.

„Oni su nas (SDS i Savez za promjene) nazivali pogrdnim imenima i optuživali za izdaju, a danas je Košarac javno rekao da su usvojena samo dva zakona i zaista smo iznenađeni da nas SNSD u parlamentu BiH optužuje za neusvjanje zakona, a mi se samo ponašamo u skladu sa Ustavom i usvajamo one zakone koji su u skladu sa Ustavom BiH i koji su dejtonska nadležnost BiH“, rekla je Pandurevićeva novinarima.

Istovremeno, kaže ona,  SDS i Savez za promjene odbijaju da usvoje one zakone koje je SNSD bio spreman da usvoji, pout zakona o osiguranju depozita u banakama u BiH i tako oduzmu nadležnost Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

„SNSD više ne prenosi, nego prodaje nadležnosti Republike Srpske“, ustvrdila je Pandurevićeva.

Ona je dodala da i SDS i Savez za promjene i dalje žele saradnju sa strankama iz Republike Srpske, ali da je predsjednik Republike i lider SNSD.a (Milorad Dodik) taj koji „dijeli, laže i napada, pa čak i stavlja mete na leđa ljudima“.

Pandurevićeva je optužila Dodika da prirodne resurse Republike Srpske daje kriminalcima poput Ljubiše Buhe i Nasera Orića, koga j eoznačila kao „gospodara Podrinja“.

„Ako Dodik očekuje da će SDS sarađivati sa Orićem u Srebrenici, tu vrstu saradnje nikada neće imati“, poručila je šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu.

Košarac: Dom povrdio opravdanost zahtjeva za smjenu Savjeta ministara i Šefika Džaferovića

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a rekao je dda je početak današnje sjednice Predstavničkog doma potvrdio opravdanost svih dosadašnjih zahtjeva za smjenom i Savjeta ministara BiH, ali i predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića.

„Mislim je ovo prvi put u istoriji nekog parlamenta da kada neki klub poslanika zatraži pauzu da mu to predsjedavajući ne dozvoli, i mislim da je to rezultat našeg upornog i jasnog stava da Džaferović ne može da bude član Kolegijuma Predstavničkog doma i da treba da bude smiejnjen“, rekao je Košarac novinarima, objašnjavajući zašto je SNSD napustio današnju sjednicu.

On je naveo da je  u posljednjih godinu dana parlament BiH usvojio manje od pet zakona, a ove godine dva, koje je predložio Vijeće ministara BiH, te da je dnevni red današnje sjednice potpuno „isprazan“.

Prema njegovim riječima, danas je i dio vladajuće koalicije /poslanici SBB BiH/ upuitio kritike i Kolegijumu Predstavničkog doma i Savjetu ministara BiH zbog lošeg i neefikasnog rada što, kako je podvukao, dodatno potvrđuje opravdanost zahtjeva SNSD-a za smjenom i Savjeta ministara BiH i Džaferovića, kao predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Košarac je i ovaj put oštro kritikovao SDS pri čemu  je članove i zvaničnike ove stranke pozvao da se više okrenu ka Banja Luci, a ne prema Sarajevu.

SDS je, ističe on, demolirana i frustrirana stranka jer joj se svakodnevno osipa članstvo.

„Mi u SNSD-u nemamo lijek za njihove frustracije i njihovu patološku mržnju prema nama. Razlike među nama zaista su ogromne“, zaključio je Košarac.

Klub poslanika SNSD-a je tražio tridesetominutnu pauzu, što je odbijeno nakon čega su poslanici ove stranke napustili zasjedanje.

Oni će se vratiti na glasanje.

Podsjećamo, sjednica je bila prekinuta prije usvajanja dnevnog reda, a nastavljena je oko pola sata kasnije.

Kolegij je tražio da se nastavi sjednica o dnevnom redu. Međutim, poslanici su tražili da se raspravlja o radu Savjeta ministara.

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka zatražio je da u dnevni red sjednice bude uvrštena Informacija o radu Savjeta ministara BiH i realizacija njegovog programa rada u posljednjih pet mjeseci, ali to nije prihvaćeno.

Ponovo odbijena inicijativa o smjeni Džaferovića

Predstavnički dom je ponovo danas odbio inicijativu Kluba SNSD-a da se izjasni o zahtjevu za smjenu Šefika Džaferovića (SDA) sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Inicijativu je podnio poslanik SNSD-a Lazar Prodanović, koji je u okviru rasprave o dnevnom redu, istakao da Klub SNSD-a traži uvrštavanje ove inicijative u dnevni red iz istih razloga iz kojih su to činili na prethodnim sjednicama. 

Ranije je Predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac pojasnio da Džaferović, zbog teškog bremena ratne prošlosti kojeg nosi i optužbi koje se dovode u vezu sa njegovim imenom, ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, odnosno ne može predstavljati dom i sve poslanike. 

On je rekao da Klub poslanika SNSD-a razumije da parlament nije sudnica, ali jeste visoki dom u kome se utvrđuju politički stavovi i, u skladu s tim, donose odluke. 

Košarac je naveo da su svjesni činjenice da je Tužilaštvo BiH 11. marta 2015. godine donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Džaferovića po optužbama da je kao nekadašnji član CSB Zenica znao za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području koje je pokrivao ovaj centar, te da nije učinio ništa da spriječi, prijavi niti da procesuira počinioce tih zločina, ali i podsjeća da se Tužilaštvo u ovom slučaju pozvalo na Krivični zakon bivše SFRJ, a ne na Krivični zakon BiH koji tretira komandnu odgovornost i koji je, u najvećem broju slučajeva, rezervisan za optužbe protiv Srba. 

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka zatražio je da u dnevni red sjednice bude uvrštena Informacija o radu Savjeta ministara BiH i realizacija njegovog programa rada u posljednjih pet mjeseci, ali to nije prihvaćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije