BiH

Danas opšti izbori u BiH

Danas opšti izbori u BiH
Danas opšti izbori u BiH

SARAJEVO - U BiH danas se održavaju opšti izbori, na kojima se biraju članovi Predsjedništva BiH i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, Parlamentu Federacije BiH i skupštinama kantona u Federaciji.

U 7.00 časova trebalo je da bude otvoreno ukupno 5.397 redovnih biračkih mjesta, uključujući i pet u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu - u ambasadama u Beču i Berlinu, te u konzulatima u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

Za glasanje na opštim izborima formirano je i 270 mobilih timova.

Biračka mjesta biće zatvorena u 19.00 časova.

Na glasačkim listićima za opšte izbore nalazi se ukupno 98 političkih subjekata – 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ovjerila je 735 kandidatskih listi sa 7. 748 kandidata koji se na izborima takmiče za 518 mjesta. Od ovjerenih kandidata 3.276 ili 42 odsto su žene.

Pravo glasa na sedmim opštim izborima u BiH ima 3.278.908 glasača, od kojih 1.241.832 za Republiku Srpsku i 2.037.076 za FBiH, dok je za glasanje izvan BiH registrovano 42.139 glasača - 25.499 za Republiku Srpsku i 16.640 za FBiH.

Kada je riječ o biračima iz Brčko distrikta ukupno ih 45.317 ima određenu entitetsku opciju, i to 20.528 za Republiku Srpsku i 24.789 za FBiH.

Za praćenje ovogodišnjih izbora akreditovan je rekordan broj posmatrača do sada.

Opštinske i gradske izborne komisije akreditovale su više od 50.000 posmatrača političkih izbora za praćenje rada lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora.

CIK je za posmatranje rada Komisije i glavnog centra za brojanje akreditovao 552 posmatrača iz 38 međunarodnih organizacija, 5.073 posmatrača iz 29 udruženja iz BiH, te 130 predstavnika 13 političkih subjekata.

Na snazi je izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u 19.00 časova.

Za vrijeme izborne tišine političkim strankama, koalicijama i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima.

Za provođenje ovogodišnjih izbora iz budžeta BiH namijenjeno je 8.854.000 KM.

Krajnji rok za potvrđivanje izbornih rezultata opštih izbora je 11. novembar.

Izborna tišina

U BiH je na snazi izborna tišina zbog današnjih opštih izbora u BiH.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH saopšteno je da potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti stupila na snagu juče u 7.00 časova i traje večeras do 19.00 časova, odnosno zatvaranja biračkih mjesta.

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima stupila je na snagu juče u 7.00 časova i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH.

Iz RAK-a podsjećaju da se u Izbornom zakonu navodi da u toku 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju i da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Agencija podsjeća i na dio Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da u periodu od 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta pa do njihovog zatvaranja neće biti objavljivani rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije