BiH

Danas zasjeda Predstavnički dom parlamenta BiH: Više para za najbolje sportiste

Danas zasjeda Predstavnički dom parlamenta BiH: Više para za najbolje sportiste
Foto: Ilustracija | Danas zasjeda Predstavnički dom parlamenta BiH: Više para za najbolje sportiste

SARAJEVO - Državne reprezentativne selekcije i zaslužni pojedinci u sportu mogli bi da dobiju nešto bolji finansijski status ukoliko na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH bude usvojen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu, predlagača Mirsada Đonlagića.

Naime, ovaj poslanik SBB-a predložio je nekoliko dopuna koje se isključivo tiču konkretnijih načina finansiranja sporta od strane države, odnosno fizičkih i pravnih lica, no isto tako izmjenama sport u cjelini neće dobiti veća sredstva.

"Sredstva iz budžeta institucija BiH dodjeljuju se tako što Ministarstvo civilnih poslova (MCP) alocira sredstva isključivo državnim savezima i uspješnim takmičarima u pojedinačnim sportovima, koji zadovoljavaju kriterije. Entitetske vlade, kontonalne institucije i institucije općinskih i gradskih nivoa vlasti, nadležne za sufinansiranje sporta, omogućavaju sufinansiranje na svim nivoima organiziranja, u skladu sa ovim zakonom i strategijom", navedeno je, između ostalog, u izmjenama zakona.

Đonlagić kaže kako je svjestan da je u ovom trenutku gotovo nemoguće u budžetu izdvojiti više sredstava za sport.

"Budžet MCP-a za sport je oko 1,3 miliona KM, i to su sredstva za sve živo, od 'kamena s ramena' do reprezentacija. MCP-u je teško izdržati sve pritiske i ja sam predložio da oni u okviru tih sredstava vrše alokaciju samo državnim selekcijama i uspješnim pojedincima", kaže Đonlagić.

Navodi da, također, danas reprezentacije nemaju adresu kojoj mogu da se obrate, te da to treba da bude Ministarstvo civilnih poslova.

"Prošle godine je 7,2 miliona KM dato za sport, ali za sve živo. Toliko je, recimo, donja granica budžeta košarkaških saveza Srbije ili Hrvatske", navodi Đonlagić.

Još jedna novina, ukoliko izmjene budu usvojene, jeste da će ubuduće sva fizička i prvna lica koja budu izdvajala sredstva za reprezentativne selekcije i zaslužne pojedince biti oslobođena plaćanja poreza.

"Ja sam optimista i vjerujem da će parlamentarci podržati ovaj zakon", zaključuje on.

Na sjednici će se naći i dva zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona, i to prijedlog delegata hrvatskog naroda u Domu naroda BiH koji je dobio većinu glasova u ovom domu, te prijedlog poslanika SDA, zatim Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2018. čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH koji su predložili poslanici Nezavisnog bloka, te desetine revizorskih izvještaja za 2016. godinu ministarstava i brojnih institucija i agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije