BiH

Darivali osuđene za ratne zločine i traže izmjene zakona

Darivali osuđene za ratne zločine i traže izmjene zakona
Darivali osuđene za ratne zločine i traže izmjene zakona

BANJALUKA - Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i Gradske boračke organizacije Banjaluka uručili su danas božićne poklone osumnjičenim, optuženim i osuđenim pripadnicima Vojske Republike Srpske za ratne zločine, koji su zatvoreni u Kazneno-popravnom zavodu Tunjice kod Banjaluke.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić rekao je da se u ovoj ustanovi nalazi 16 pripadnika Vojske Republike Srpske i da je Boračka organizacija ovim gestom htjela da pokaže da nisu zaboravljeni.

On je dodao da je sa zatvorenicima razgovarano o potrebi izmjene Zakona o amnestiji koji je diskriminatorski za ovu kategoriju, te Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, s obzirom da se kazna može skratiti nakon tri petine vremena provedenog u zatvoru.

"Mi smo kao predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske  obećali da ćemo njihovu inicijativu prenijeti gdje treba", rekao je Rogić.

On je naveo da zatvorenici insistiraju i za brizi o njihovim porodicama, kroz eventualno stipendiranje pojedine djece ili zapošljavanje kako te porodice ne bi bile u stanju potpune materijalne neimaštine.

Prema njegovim riječima, među zatvorenicima se nalaze i pravosnažno osuđena lica, koja su već izdržavala kaznu na jednom mjestu, od kojih su neki prebačeni iz Haga.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Srpske  Miko Škorić rekao je da su iskoristili priliku da saslušaju probleme zatvorenih pripadnika Vojske i da u okviru domaćih institucija pronađu rješenja.

"Potražićemo mogućnost da se po pozitivnim evropskim konvencijama u zakone u BiH i Republici Srpskoj ugrade takve odredbe koje će im dati mogućnost da nakon polovine izdržane kazne podnesu zahtjev za oslobađanje", rekao je Škorić, dodajući da je i u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa vlastima BiH poručeno da se važeći zakoni moraju mijenjati.

Pokloni  osuđenicima u Kuli

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač (na slici) uručio je danas prigodne poklone za 16 Srba koji su osuđeni za ratne zločine i služe kazne u Kazneno-popravnom zavodu Kula u Istočnom Sarajevu.

"Danas, uoči najradosnijeg pravoslavnog, ali i srpskog praznika opština Istočna Ilidža odučila je da Srbi koji su osuđeni i presuđeni za ratne zločine malo svečanije proslave ovaj praznik", rekao je Kovač novinarima.

On je ukazao na činjenicu da u zatvorima uglavnom leže Srbi presuđeni za ratne zločine prema akonu donesenom 2003. godine za djela počinjena u periodu između 1992. i 1995. godine.

"Kao građanin, načelnik i bivši borac Republike Srpske apelujem da se ovaj zakon promijeni da bi ljudi odgovarali prema zakonima koji su bili važeći u vrijeme kada su i počinjena ta djela, a ne po zakonu sačinjenom da bi isključivo Srbi bili jedini krivci i osuđivani za sve što se događalo od 1992. do 1995. godine", dodao je Kovač.

U Kazneno-popravnom zavodu Kula trenutno se na odsluženju kazne nalazi 16 Srba osuđenih zbog ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije