BiH

Davidi: Nova vlast treba da se bavi ekonomskim reformama

Davidi: Nova vlast treba da se bavi ekonomskim reformama
Davidi: Nova vlast treba da se bavi ekonomskim reformama

SARAJEVO - Delegacija EU u našoj zemlji planira održati okrugli sto s predstavnicima nove vlasti u BiH, koji treba da odgovore koje prioritete iz Sporazuma za rast iz zapošljavanje mogu provesti u naredne četiri godine.

Najavio je ovo danas Renco Davidi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, podsjetivši da ovaj sporazum sadrži ključne smjernice za smanjenje  nezaposlenosti i korupcije, poboljšanje poslovne klime i izgradnju efikasnijeg i pravednijeg sistema socijalne zaštite.

"Sistem socijalne zaštite na ivici je finansijskog kolapsa. Neefikasan je i nepravedan jer mnogo novca ide onima kojima nije potreban. Potrebno je smanjiti poreze na rad na stopu koje je u EU, 35 odsto ukupne cijene rada", izjavio je Davidi, dodavši da je uvjeren da će nove vlasti u BiH, koje tek treba da budu formirane nakon održanih opštih izbora, biti spremne da ispunjavaju ove i ostale prioritete kao što su pojednostavljenje procedura pokretanja biznisa, smanjenje barijera pri zapošljavanju, te reforma javne administracije radi smanjenja korupcije i jačanja vladavine prava.

"Očekujemo da se neki od ovih prioriteta nađu i u programima rada vlada i da koalicije budu dogovorene na programima koji treba da budu realizirani radi privrednog rasta", poručio je Davidi.

Napomenuo je da će EU pokušati staviti veći akcenat na ekonomsko upravljanje u zemljama koje se žele pridružiti Uniji, a uskraćivanje novca iz IPA 2 fondova naveo je kao jednu od posljedica ukoliko nova garnitura vlasti u BiH ne počne provoditi strukturalne reforme.

Davidi je podsjetio da je Sporazum za rast i zapošljavanje rezultat zaključaka iznesenih na Forumu za prosperitet i zapošljavanje, održanog u maju. Već tada je rečeno da će ove konkretne i hitne mjere biti preporučene vlastima radi njihovog provođenja  poslije formiranja vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije