BiH

Davidović položio vijenac na grob Mehmedbašića

Davidović položio vijenac na grob Mehmedbašića
Davidović položio vijenac na grob Mehmedbašića

SARAJEVO - Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović danas je na groblju Butmir u Sarajevu položio vijenac na grob Muhameda Mehmedbašića, jednog od sedam atentatora na Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine.

Na 100-godišnjicu Sarajevskog atentata Davidović je na Mehmedbašićev spomenik položio vijenac na kojem piše: "Muhamedu Mehmedbašiću njegovom životu i dijelu, nedostojna pokolenja".

"Sjećajući se Vidovdanskih heroja nemoguće je ne sjetiti se Muhameda Mehmedbašića, muslimana koji je svim srcem pripadao ideji Mlade Bosne i koji je zajedno sa Gavrilom Principom, Vasom Čubrilovićem, Nedeljkom Čabrinovićem, Cvetkom Popovićem, Danilom Ilićem i Trifkom Grabežom stajao na obali Miljacke spremni da izvrše atentat na okupatora nadvojvodu Franca Ferdinanda", rekao je Davidović, koji je istoričar.

On je podsjetio da je Mehmedbašić uspio da poslije atentata pobjegne za Crnu Goru, ali da su ga 1943. godine u Sarajevu ubile ustaše čime su fašisti pokazali svoj odnos prema atentatu i njegovim učesnicima.

"Republika Srpska izražava svoju zahvalnost svima onima koji su bili članovi Mlade Bosne, ali i svima onima okupljenima oko njihove ideje i pravde i slobode. Na ovaj veliki dan, na stogodišnjicu atentata, nismo imali pravo i nismo željeli da dozvolimo da Mehmedbašić, koji je pokopan ovdje u blizini sarajevskog aerodrome, ostane zaboravljen", rekao je Davidović.

Muhamed Mehmedbašić je bio pripadnik revolucionarne organizacije Mlada Bosna, koja je 28. juna 1914. izvršila atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu. Poslije atentata je pobjegao u Crnu Goru i kasnije u činu potporučnika učestvovao u povlačenju srpske vojske preko Albanije.

Ustaše su ga ubile u Sarajevu 29. maja 1943. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije