BiH

Dejton u top 10 mirovnih sporazuma

Dejton u top 10 mirovnih sporazuma
Dejton u top 10 mirovnih sporazuma

ČIKAGO - Dejtonski mirovni sporazum, kojim je završen rat u BiH, jedan je od deset najuspješnijih mirovnih sporazuma u savremenoj istoriji, piše jedan od najuticajnijih američkih političkih sajtova Huffington Post, s centralom u Čikagu.

HP pojašnjava da je stavljanjem potpisa na sporazum između lidera u BiH, Srbije i Hrvatske završen najgori rat u Evropi poslije Drugog svjetskog rata u kojem je, kako navode, život izgubilo sto hiljada ljudi, a dva miliona pobjeglo iz svojih domova.

"Dejtonskim sporazumom uspostavljeni su politički entiteti Srba s jedne i muslimana i Hrvata s druge strane, uz pokroviteljstvo centralne bh. države. Sporazum je hvaljen zato što je zaustavio sukob, mada nije uspio prevladati duboke nacionalne podjele", navodi se u članku.

Podsjećaju da je Alija Izetbegović, pokojni predsjednik BiH, rekao da je sporazum "gorka, ali korisna pilula".

"Danas BiH ima slabu centralnu vladu, dok su njene političke komponente zadržale vlastite zastave, himne, kao i vlastitu verziju istorije", piše ovaj portal.

Prema njihovoj verziji, do rata je došlo tako što je BiH željela otcjepljenje od Jugoslavije, što je izazvalo borbu za kontrolu nad teritorijama između Srba, Muslimana i Hrvata. Oni navode da su Srbi počinili sistemska ubijanja Bošnjaka, posebno u Markalama i Srebrenici, što je, kako oni kažu, dovelo do intervencije međunarodne zajednice.

"NATO snage su bombardovale srpske položaje, a američki, evropski i ruski lideri su doveli zaraćene strane za isti sto u Dejtonu, Ohajo, u novembru 1995. godine, a sporazum je potpisan mjesec dana kasnije", ističe HP.

Osim dejtonskog mira, HP je u istorijske mirovne sporazume uvrstio i mir između Izraela i Egipta 1979. godine, zatim u El Salvadoru 1992. godine, te u Južnoj Africi godinu dana kasnije.

Navode i sporazum u Gvatemali iz 1996. godine, Tadžikistanu iz 1997, te Sjevernoj Irskoj naredne godine.

Tu su još i sporazumi u Papui Novoj Gvineji, Liberiji i Nepalu, navodi ovaj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije