BiH

Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet Srpske

Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet Srpske
Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet Srpske

BEOGRAD - Potpredsjednik Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer rekao je da Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske.

"Svi pokušaji određenih političkih činilaca u Evropi i van nje da se ovaj status promijeni ili BiH još više centralizuje, i to mimo volje naroda Republike Srpske, naša stranka je uvijek osuđivala. Iz tih razloga smo uvijek podržavali napore rukovodstva Republike Srpske, na prvom mjestu predsjednika /Milorada/ Dodika, u vođenju samostalne politike, koja Srbima i svim drugim građanima Srpske obezbjeđuje mir i stabilnost", naglasio je Hofer.

Hofer, koji je protiv primanja Kosova u međunarodne organizacije i o čemu javno govori, rekao je za beogradski dnevni list "Kurir" da je prema međunarodnom pravu, Kosovo i Metohija sastavni dio Republike Srbije.

"Jednostrani potezi u kontekstu statusa srpske pokrajine otežavaju proces pomirenja i uspostavljanja istinskog dijaloga, i time sprečavaju miran i prosperitetan život svih građana na Kosovu i Metohiji", istakao je on.

Govoreći o ekonomskim sankcijama prema Rusiji, Hofer je ocijenio da su one u svakom slučaju donijele više štete nego željenog efekta.

"Austrija je kao mala i izvozno orijentisana država pretrpjela velike gubitke. Ekonomske sankcije su prevaziđen metod političkog pritiska jedne konfliktne strane naspram druge, dok posljedice uvijek trpe oni segmenti društva koji su najmanje krivi, kao što su građani ili manji i srednji privrednici. Iz tih razloga smatram da sankcije treba ukinuti i rješenje krize u Ukrajini tražiti putem dijaloga", rekao je Hofer.

Hofer je ne nedavnim predsjedničkim izborima u Austriji dobio 49,7 odsto glasova, a njegov protivnik Aleksandar Van der Belen 50,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije