BiH

Delegate posvađali borci

Delegate posvađali borci
Delegate posvađali borci

SARAJEVO - Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH u petak je prekinuta nakon dva sata zbog nedostatka kvoruma već kod druge tačke dnevnog reda.

"Vanrednu sjednicu smo prekinuli, a zaključak je Kolegija da ne nastavimo ni redovnu sjednicu, jer očigledno se osjeti predizborna kampanja, a na to ukazuje činjenica da smo u jednom trenutku u sali imali samo 25 izaslanika", rekao je Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda.

Upitan da kaže da li je ovo ujedno bila i posljednja sjednica Doma naroda FBiH, Martinović je rekao da će Kolegij svakako zasjedati, ali da ne zna da li će biti sjednice.

Vanredna sjednica je u petak započela burno jer su poslanici na samom početku odbili da na dnevni red uvrste prijedloge dopuna dnevnog reda koje je uputila federalna vlada. Delegati nisu željeli da raspravljaju o zakonima o energetskoj efikasnosti, o plinu i zakonu o doprinosima, za koji je tražen hitan postupak.

Žučnu raspravu izazvala je prva tačka dnevnog reda, Informacija o stanju prava boračke populacije, s analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite za period jul 2010 - 31. mart 2014. godine, koja na kraju višesatne rasprave nije prihvaćena. Delegati iz Kluba Hrvata kritikovali su ministra za pitanja boraca Zukana Heleza zbog toga što, kako ističu, nelegalno iz prava izvodi pripadnike HVO-a. Ivo Tadić, delegat iz reda hrvatskog naroda (HDZ), rekao je da u ovom ministarstvu radi veoma mali broj Hrvata, te da se oni ni za šta ne pitaju. Za govornicom u Parlamentu FBiH Tadić je poručio da je Helez počinio kriminal.

Ekrem Prošić, delegat iz reda bošnjačkog naroda, rekao je da je Zukan Helez napravio toliku zbrku u Ministarstvu za boračka pitanja FBiH, da će u ovoj oblasti sljedeća dva ministra imati mnogo posla.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije