BiH

Demograf odbrane ostala pri iskazu o manipulacijama

Demograf odbrane ostala pri iskazu o manipulacijama
Demograf odbrane ostala pri iskazu o manipulacijama

HAG - Demograf odbrane Svetlana Radovanović na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom negirala je navode tužilaca da je pogrešno i tendenciozno protumačila izvještaj vještaka optužbe za demografiju o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Radovanovićeva je u unakrsnom ispitivanju ostala pri iskazu da je demograf optužbe Eva Tabo manipulisala podacima o nestalima iz prijedorskog kraja i osobama ekshumiranim iz Tomašice.

Ona je istakla da Tabo "ima problem s podacima jer koristi izvore koji nisu relevantni", poput Crvenog krsta i "Knjige mrtvih" u Prijedoru, te pojasnila da je na tim spiskovima "neko prijavljen kao mrtav, a ispostavilo se da je živ".

Na konstataciju tužioca da se za ekshumirane iz Tomašice "zna da su mrtvi", Radovanovićeva je rekla da Tabo "govori i o nestalima", prenijeli su beogradski mediji.

"Ako je neko ekshumiran i identifikovan, znamo da je mrtav, ali ne znamo gdje je i kako ubijen. DNK je dokaz gdje je tijelo nađeno i za identifikaciju, ali ne i za utvrđivanje gdje i kada i pod kojim okolnostima je osoba stradala", rekla je Radovanovićeva.

Ona je ostala pri iskazu da je Tabo "insinuirala" da su sve ekshumirane žrtve iz Tomašice ubijene u "egzekucijama" u okviru "kampanje etničkog čišćenja", zanemarujući mogućnost da su neke osobe bile ubijene u borbama, kojih je, prema dokumentima, bilo.

Radovanovićeva je rekla da statistika o nekoliko stotina ispaljenih hitaca na grupu u Tomašici, kako tvrdi vještak tužbe, nema nikakve veze sa demografijom.

Demograf odbrane Svetlana Radovanović danas je okončala iskaz, a do kraja dokaznog postupka odbrane nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića ostalo je još nekoliko svjedoka koji moraju svjedočiti do kraja maja.

Termin tih iskaza biće naknadno određen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije