BiH

Deset preduzeća dobilo mišljenje s rezervom

Deset preduzeća dobilo mišljenje s rezervom
Deset preduzeća dobilo mišljenje s rezervom

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH raspravljali su danas o informaciji o aktivnostima na izboru strateškog partnera na izgradnji termoelektrane Banovići i izgradnji i izboru strateškog partnera bloka 7, projektima koji će, kako je rečeno, koštati 2,5 milijardi KM, a biće okončani tek 2019. godine.

Katica Čerkez, poslanik HDZ BiH, istakla je da je planirano da se na području BiH gradi 11 termoelektrana, te da će to sve uticati loše na zdravlje građana. Ismet Osmanović, poslanik SDA, zatražio je da Vlada FBiH ubuduće o svemu informiše Parlament, kao i da o svakom ugovoru odlučuje Parlament. Slaviša Šućur, poslanik SDP-a, rekao je da nijedan ugovor i ne može biti potpisan bez saglasnosti Parlamenta, te da se ne treba zavaravati da radom termoelektrana neće biti onečišćenja okoline.

Prihvaćen je i izvještaj Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju o izvještajima revizije javnih preduzeća, agencija i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2012. godinu.

Navedeno je da je od 11 revidiranih preduzeća 10 dobilo mišljenje s rezervom, a jedno preduzeće negativno. Istaknuti su brojni problemi u preduzećima, zbog kojih ne rade u skladu sa zakonima. Ne postoji usaglašenost zakona svih nivoa vlasti, problem su kolektivni ugovori, nedovoljna komunikacija među ministarstvima federalne vlade i upravnih tijela preduzeća, istekli mandati članova upravnih i nadzornih odbora.

U preduzećima s negativnim revizorskim izvještajima nije reagirala ni Vlada, a ni tužilaštva, pa je u Komisiji rečeno da bi trebalo utvrditi odgovornost rukovodilaca u preduzećima. Ibrahim Okanović, generalni revizor Ureda za reviziju institucija FBiH, kazao je da svako od preduzeća "BH gas", "Hrvatske pošte" Mostar, Međunarodni aerodrom Sarajevo, "Autoceste FBiH", "BH pošta", JP "Ceste FBiH", Agencija za privatizaciju FBiH, Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, Zavod PIO/MIO i Zavod za zapošljavanje te preduzeće "Olimpik turs", koje je ugašeno, ima brojne nedostatke u poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije