BiH

Devet godina od osnivanja Oružanih snaga BiH

Devet godina od osnivanja Oružanih snaga BiH
Devet godina od osnivanja Oružanih snaga BiH

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč čestitali su danas pripadnicima Oružanih snaga devet godina od osnivanja, ističući da je u ovoj godini, posebno tokom elementarnih nepogoda u maju, potvđeno da je riječ o najorganizovanijem dijelu društva BiH.

Na konferenciji za novinare povodom Dana oružanih snaga BiH, Osmić i Jeleč su naglasili da su pripadnici Oružanih snaga BiH tokom poplava, djelujući u 46 opština, spasili više od 6.000 civila.

Osmić je ukazao da je prošle godine postignut veliki napredak u rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, i da je kroz projekat "Eksplode" prošle godine uništeno oko 1.000 tona municije i minskoeksplozivnih sredstava.

"Ukupna količina viškova muncije i minskoeksplozivnih sredstava smanjena je na 16.000 tona i imamo 40.000 komada naoružanja. Planirano je da se viškovi riješe do 2020. godine", rekao je ministar odbrane BiH.

On je dodao da je Ministarstvo odbrane uputilo Predsjedništvu prijedlog da se dio viškova municije i minskoeksplozivnih srestava donira Iraku, kako bi se smanjili viškovi za 15 miliona komada metaka kalibra 7,62 milimetra i 400.000 komada metaka kalibra 14,5 milimetara i tako da doprinos u borbi protiv "Islamske države".

Osmić i Jeleč su izrazili zadovoljstvo činjenicom da je izvršeno podmlađivanje kadra, te da je dostignut NATO standard da je prosječna starost pripadnika Oružanih snaga sada 26 godina.

Oni su izrazili zadovoljstvo i zbog učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, te zbog uspješne bilateralne odbrambene saradnje koja je ostvarena tokom prošle godine.

Osmić je izrazio i zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane prva institucija koja je počela projekat "Nulta tolerancija na korupciju" što je doprinijelo značajnom smanjivanju svih oblika nepoštivanja propisa i procedura u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Jeleč je istakao i značajan angžaman u uklanjanju neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava koja su pokrenuta nakon poplava u BiH.

Svečanost povodom dana oružanih snaga BiH

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona Oružanih snaga BiH Sreten Milošević istakao je danas ulogu vojske u pomoći civilnim strukturama i njenu snažnu podršku u rješavanju problema elementarnih nepogoda.

Na svečanosti povodom dana Oružanih snaga BiH, koji se obilježava 1. decembra, u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini obavljeno je svečano postrojavanje jedinica, obraćanje komandanta i potom koktel za zvanice.

Milošević je u obraćanju podsjetio na nesebičnu pomoć koju su vojnici pružili stanovništvu pogođenom poplavama i klizištima ove godine.

On je pohvalio njihov profesionalizam i znanje i ocijenio da su Oružane snage izrasle u respektabilnu vojnu organizaciju koja može da odgovori najtežim zadacima u okviru i van BiH.

Milošević je podsjetio da su i vojnici Trećeg pješadijskog bataljona među učesnicima mirovnih misija u svijetu i istakao organizaciono, kadrovsko i tehlološko napredovanje Oružanih snaga prema standardima i iskustvima savremenih vojski.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije