BiH

Digitalizacija zapela na ličnim interesima

Digitalizacija zapela na ličnim interesima
Digitalizacija zapela na ličnim interesima

SARAJEVO - Smjena Mehmeda Agovića, generalnog direktora BHRT-a, pokrenula je i pitanje odgovornosti za zastoj u procesu digitalizacije javnih emitera u BiH.

Agović je prošle sedmice treći put smijenjen s mjesta generalnog direktora, a nakon smjene kazao je da je zasmetao Ahmedu Žiliću, predsjedavajućem UO BHRT-a, kad je odbio da potpiše ugovor o digitalizaciji sa "H-medijom", firmom registrovanom u Hrvatskoj, a u vlasništvu biznismena iz Saudijske Arabije.

"To su Agovićeva podmetanja. Moje stajalište je bilo i ostalo da ko god ima želju da bilo šta donira RTV sistemu, nema razloga da to ne stavimo na dnevni red. Odbor je odbio ovaj prijedlog i tad je prestala svaka komunikacija sa tom kompanijom. Agović daje sebi veliki značaj, jer je to u nadležnosti Odbora, a ne direktora", odgovorio je Žilić.

Agović je ranije izjavio da je Upravni odbor sve uradio nezakonito i treći put u mandatu uklonio ga sa direktorske pozicije.

"Nemam namjeru da mijenjam navike zbog sumnjivih projekata Ahmeda Žilića, kome ne valjam od momenta kada nisam htio potpisati ugovor o digitalizaciji sa 'H-medijom', koja je trebalo da ubrizga 35 miliona eura iz islamskih zemalja", kazao je Agović.

Žilić i Agović saglasni su samo u ocjeni da je digitalizacija, odnosno prelazak sa analognog na digitalno emitovanje, državni projekat.

"I država je izgubila mjesece dok poslovodstvo BHRT-a na čelu s Agovićem nije predložilo UO koherentan finansijsko-tehnički plan sanacije relejnih veza. Poslovodstvo BHRT-a se tako pripremilo da bi sofisticiranu opremu, koju kupuje Vijeće ministara, držalo pod najlonima. Od 47 miliona budžeta BHRT nisu imali 1,5 milion KM za sanaciju predajnika", rekao je Žilić.

Podsjeća da je Agović odbio da potpiše imenovanje Zdravka Šavije za koordinatora Korporacije, kojeg je jednoglasno podržao Odbor RTV sistema kada je direktor Drago Marić otišao u penziju.

Marija Putica, član UO BHRT-a, tvrdi da dok je

bila aktuelna priča sa "H-medijom", Agović nije ni bio na poslu, jer je bio smijenjen, pa nije ni mogao da bude dio toga.

"Kolega Žilić nije ništa tajio o tome. Tada sam kao predsjedavajuća UO BHRT-a i Odbora sistema čvrsto zastupala stav da na sebe ne smijemo primiti odgovornost koju ima država, poglavito stoga što su se njene institucije skrivale", rekla je Putica.

Rokovi i novac

Strategijom Savjeta ministara BiH bilo je predviđeno da digitalizacija bude završena do kraja ove godine, ali je ovaj rok produžen do juna 2015. godine.

Savjet ministara za ovaj proces odobrio je 6,7 miliona KM od viška prihoda RAK-a za 2008. i 2009. godinu, a ovaj novac treba da bude iskorišten u prvoj i drugoj fazi. Trenutno se u kancelariji za žalbe završavaju prcedure u vezi sa međunarodnim tenderom za odabir firmi koje će dostaviti potrebnu opremu za digitalizaciju.

Sve odluke u vezi sa digitalizacijom donosi Odbor javnog RTV sistema, odnosno sva tri javna emitera u BiH, a projekat vodi ekspertski tim na osnovu programa usvojenog u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije