BiH

Dijalog put do promjene Izbornog zakona

Dijalog put do promjene Izbornog zakona
Foto: Ilustracija | Dijalog put do promjene Izbornog zakona
Dejan Šajinović

SARAJEVO - Odluka Ustavnog suda BiH o potrebi promjene načina izbora delegata u Dom naroda FBiH mora se ispoštovati, stav je međunarodne zajednice.

Oni očekuju da se što hitnije dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, kojima bi bila ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH.

Iz Ambasade SAD su istakli da presuda Ustavnog suda ne dovodi u pitanje priznavanje izbornih rezultata nakon izbora 2018. godine.

"Odredbe Izbornog zakona koje je sud tretirao ne odnose se ni na jednu poziciju koja se bira direktno, već na proces formiranja vlasti, tako da ova presuda ne bi dovela u pitanje priznavanje izbornih rezultata. Na institucijama BiH je da odrede neophodne procedure za dosljednu provedbu izbornih rezultata", naveli su oni. Dodali su da su sve strane obavezne da sprovode konačne i obavezujuće odluke suda.

"Mi pozivamo sve strane da kroz konstruktivni dijalog postignu kompromis u okviru institucija BiH da bi se pronašlo rješenje koje približava BiH EU standardima", naveli su oni.

Delegacija EU ističe da su izmjene Izbornog zakona pitanje o kojem treba da se dogovore bh. političke partije i lideri kroz dijalog i konsenzus.

"Bilo koje postignuto rješenje treba da vodi ka napretku zemlje na putu ka EU, približavajući je standardima i vrijednostima EU. BiH mora sprovesti konačne i obavezujuće odluke suda, te osigurati nesmetano sprovođenje izbornih rezultata", naglasili su oni, uz apel političkim liderima da se fokusiraju na reforme.

Iz Ambasade Velike Britanije su istakli da je to hipotetička situacija, ali da je važno da sve vlasti BiH rade na sprovođenju presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, uz iznalaženje političkog konsenzusa i poštivanje relevantnih institucija, uz istovremeno sprečavanje daljih podjela u BiH kao što je, kako su naveli, zaključio i Savjet za sprovođenje mira u junu.

"Ustavni sud BiH je donio odluku. Građani BiH sada imaju svako pravo da očekuju da njihovi političari usvoje izborne zakone kojima se poštuju demokratska prava i ispunjavaju zahtjevi građana", naglasili su oni.

Ni u OHR-u nisu željeli komentarisati hipotetičke situacije, ali su podsjetili da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da je obaveza svih strana da ih sprovedu.

"Takođe pozivamo sve relevantne organe vlasti u BiH da što prije otpočnu konstruktivan dijalog i pronađu rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve i koje bi spriječilo dalje podjele u BiH", naglasili su oni.

Iz Ambasade Njemačke su istakli da ne mogu davati odgovore na pitanja koja se odnose na događaje koji bi se mogli desiti u budućnosti.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora insistiraju da se odluka sprovede nudeći vlastiti Prijedlog izbornog zakona i ističući da bi u suprotnom moglo doći do blokada institucija. S druge strane, stranke iz Sarajeva navode da bi u slučaju nesprovođenja odluke vlast i dalje mogla biti formirana bez problema uz pomoć Centralne izborne komisije. Partije s centralom u RS, pak, podsjećaju da još nije implementirana odluka o konstitutivnosti Srba u tri kantona u FBiH, a da to nije spriječilo formiranje vlasti u tom entitetu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije