BiH

Dijalog važan za cijelu regiju

Dijalog važan za cijelu regiju
Dijalog važan za cijelu regiju

BANJALUKA - Politička i ekonomska saradnja zemalja u regionu osnovni je preduslov za napredak cijelog regiona na putu ka EU, zaključak je u petak održanog okruglog stola "Spoljne politike u regionu u svjetlu EU integracijskog procesa".

Judit Ilerhis, direktor Fondacije "Fridrih Ebert" BiH, koja je uz Centar za međunarodne odnose organizator događaja, je podvukla da je cilj prenijeti pozitivna iskustva iz regiona u spoljnoj politici, dodavši da je sama srž debate dijalog između Hrvatske, koja je odnedavno u EU, i BiH.

"U pogledu svjetske politike u dešavanjima posljednjih sedmica vidimo promjenu u odnosima moći među velikim zemljama, dok sa druge strane u ovoj regiji vidimo da se regionalna saradnja posljednjih 20 godina učvršćuje", navela je ona.

Dunja Jevak, generalni konzul Hrvatske u Banjaluci, je u uvodnom izlaganju istakla da Hrvatska rado prenosi svoja iskustva, nakon što je postala članica EU, zemljama u regionu. Dodala je da je važno da se zemlje i političke elite fokusiraju na budućnost, kako bi mladima pružili perspektivu.

"Francuska i Njemačka su tek sedam godina nakon Drugog svjetskog rata stvorile Europsku zajednicu za ugljen i čelik koja je bila temelj EU, a ovdje ponekad izgleda kao da Drugi svjetski rat pa čak ni Prvi svjetski rat nije završio", navela je ona.

Amer Kapetanović, pomoćnik ministra inostranih poslova BiH, je ukazao na to da je BiH tokom proteklih dvadesetak godina stvorila dobru diplomatsku mrežu, ali da je problem što i dalje nema jedinstvenu spoljnu politku, a specifična je i po tome što još nema zakon o spoljnim poslovima.

Rekao je da je bh. misija u Briselu za evropske institucije pripremila neformalni papir u kojem su naglašene specifičnosti BiH u odnosu na druge zemlje, ali da su u Evropi naglasili da će za BiH i njen pristup EU biti primijenjeni isti kriterijumi i alati kao i za sve druge zemlje.

Među ostalim, učesnicima su se obratili i Miloš Šolaja, direktor CMO-a, Đorđe Latinović, savjetnik u Predsjedništvu BiH, Marija Kapitanović, načelik sektora za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, i brojni drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije