BiH

Ministarstvo bezbjednosti BiH dijeli grantove za prošlu iz budžeta za ovu godinu

Ministarstvo bezbjednosti BiH dijeli grantove za prošlu iz budžeta za ovu godinu
Ministarstvo bezbjednosti BiH dijeli grantove za prošlu iz budžeta za ovu godinu

SARAJEVO - Ministarstvo sigurnosti BiH dijeli sredstva iz granta neprofitnim organizacijama za smještaj i pravnu pomoć za strance - žrtve trgovine ljudima, a to im je odlukom omogućilo Vijeće ministara BiH, što je začudilo bh. parlamentarce koji smatraju da novac treba dodjeljivati na drugi i transparentniji način.

Ono što još više čudi je to što Ministarstvo sigurnosti nikada ranije nije davalo sredstva nevladinim i neprofitnim organizacijama, a sada se sredstva daju za 2015. godinu i to iz kase za ovu godinu.

Bh. parlamentarci smatraju da parlament BiH treba da bude taj koji donosi odluke o preraspodijeli sredstava iz budžeta institucija BiH pa je moguće da se ova odluka nađe i na dnevnom redu naredne sjednice Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH donijelo je već Odluku o dodjeli sredstava granta neprofitnim organizacijama: Udruženju građana "Medica" Zenica 9.230 KM, Međunarodnom forumu solidarnosti - EMMAUS 8.750 KM, te neprofitnoj organizaciji "Vaša prava BiH" 4.500 KM.

Korisnici dodijeljenih sredstava dužni su Ministarstvu podnijeti izvještaj o namjenskom utrošku sredstava. Raspored sredstava izvršen je na osnovu protokola o saradnji koje Ministarstvo ima potpisane s ovim nevladinim organizacijama i u skladu s izvještajima koje su ove organizacije dostavile.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH na naš upit, rekli su da se ta sredstva dodjeljuju jer je to obaveza BiH u rješavanju pitanja migracija i azila.

"To je jedna od obaveza i jedan od uslova da BiH ima zaštitu osoba koje su žrtve trgovine ljudima i nemaju nikakav zagarantovani smještaj te da im se pruži pomoć i pravna i svaka druga", rekli su u Ministarstvu.

Nisu željeli komentarisati činjenicu zašto su iz budžeta za ovu, dodijeljena sredstva za prošlu godinu.

Amir Fazlić (SDA), poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za budžet i finansije ovog doma, kaže da je iznenađen tom odlukom.

"Zna se kako se raspolaže budžetom, postoji Zakon o budžetu, a vjerujem da će se to pitanje naći na narednoj sjednici Komisije", rekao je Fazlić.

Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, rekao je da u svemu ovome valja raščistiti da li je ta odluka donesena u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara i da li je pored svega i tu napravljen propust.

"Obično su sredstva nevladinim organizacija dijeljena iz budžeta i preko Ministarstva civilnih poslova ili Ministarstva za ljudska prava. Ima tu mnoštvo nelogičnosti. Očito je da se sredstva dijele netransparentno. Trebalo je da postoji opšti poziv i da se dozvoli da konkurišu svi koji su zainteresovani, a ne samo da se sredstva dodjeljuju nevladinim organizacijama iz Federacije", rekao je Prodanović.

On smatra da bi ta sredstva morala da budu dodjeljivana transparentno i da bi trebalo da budu objavljena imena i onih koji su konkurisali i onih koji su dobili na konkursu. Naveo je da je nelogično da se sredstva iz ove godine dijele za prošlu godinu.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za finansije i budžet, kaže da nije upoznat sa ovom odlukom Vijeća ministara, ali smatra da bi sve izmjene u budžetu i sve naknadne preraspodjele trebalo da prođu kroz parlament.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije