BiH

Diplomate zabrinute krizom: Izetbegović priziva ustavne promjene

Diplomate zabrinute krizom: Izetbegović priziva ustavne promjene
Diplomate zabrinute krizom: Izetbegović priziva ustavne promjene

BANJALUKA, SARAJEVO - Primarni cilj Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, nije da bude revidirana presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije za genocid, već da pokuša izazvati reakciju kod međunarodne zajednice za ustavnim promjenama.

Kako nam je rečeno od strane diplomata iz nekoliko evropskih zemalja pod uslovom anonimnosti, EU, ali ni SAD, nemaju "stomak" da u ovom trenutku uđu u rizičan posao prekrajanja ustavnog uređenja BiH, zbog čega savjetuju političarima, posebno srpskim, da ne blokiraju rad bh. institucija njihovim napuštanjem i da tako "dokažu" da Dejtonski sporazum ne funkcioniše.

Kako su nam rekli, svi članovi Predsjedništva BiH dobili su neformalni odgovor iz Međunarodnog suda u Hagu da će revizija presude iz formalnih razloga biti odbijena i da su s tim dobro upoznati svi viši nosioci državne vlasti.

Podsjećamo da su i "Nezavisne" dobile takvu informaciju, koju smo i objavili, a u kojoj nam je izvor upućen u procedure na ovom sudu rekao da BiH nije na listi zemalja koje imaju validnog agenta, te da je za proceduralno podnošenje zahtjeva za reviziju potrebno da nadležne institucije BiH ponovo ovlaste ili bivšeg ili novog agenta.

Iako oštricu svojih kritika upućuju na Izetbegovićevu adresu, nezadovoljni su djelovanjem i političara iz reda drugih naroda, apelujući na sve da pokažu uzdržanost.

Na adrese više diplomatskih predstavništava u BiH uputili smo pitanje da li u svjetlu vještačkog kreiranja kriza radi potkopavanja Dejtona od strane nekih bh. političara podržavaju eventualne ustavne promjene.

Iz Delegacije EU podsjetili su na posvećenost bh. političara sprovođenju evropske agende.

"Glavni problemi sa kojima se suočava BiH danas su socioekonomske prirode te uključuju stvaranje radnih mjesta i podsticanje ekonomskog rasta i investicija. Kao što su se sve političke stranke opredijelile, izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije treba da ostane glavni fokus naše pažnje", odgovorili su iz Delegacije EU u BiH.

Iz njemačke ambasade kazali su da je stav Njemačke da BiH treba da nastavi na sprovođenju agende.

"Potreba za socijalnoekonomskim reformama bila je glavna ideja tadašnje njemačkobritanske inicijative. S njemačke tačke gledišta to je i dalje prioritetan zadatak i za predstojeće korake u procesu približavanja EU", naveli su nam oni.

Iz Ambasade SAD ističu da ostaju privrženi dejtonskom ustavu BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i koja svim svojim građanima garantuje ljudska prava i zaštitu pred zakonom.

Oni, međutim, ističu da je jasno da su BiH potrebne reforme koje se odnose i na sistematske nedostatke koji, kako su naglasili, usporavaju ekonomski razvoj i upravljanje zemljom.

"Putem dijaloga i kompromisa građani BiH i njihovi izabrani lideri moraju odlučiti kakva će biti priroda tih reformi. Mi smo spremni da podržimo taj reformski proces uz uvažavanje činjenice da bilo kakve ustavne reforme moraju podrazumijevati široki političi konsenzus", istakli su u američkoj ambasadi.

Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, rekao je za "Nezavisne" da je njegov stav i stav SDA da će podržati isključivo one promjene ustavnog uređenja koje vode smanjenju mogućnosti blokada i reintegraciji BiH.

"Znači, nikakvo uvođenje novih mehanizama blokade, nikakvi procesi dezintegracije, niti formiranje novih administrativnih jedinica, naročito ako bi one bile zasnovane na etničkom principu, ne dolaze u obzir", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, u svakom slučaju, bilo kakvi ozbiljniji zahvati na ustavnom uređenju mogu i moraju biti rezultat dogovora svih relevantnih političkih subjekata u zemlji i sprovodivi kroz institucije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i postojećim ustavnim i zakonskim normama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije