Divjak: Rado bih u Dobrovoljačkoj položio cvijeće na mjestu pogibije vojnika

Agencija Anadolija - 28.04.2012 16:32
Divjak: Rado bih u Dobrovoljačkoj položio cvijeće na mjestu pogibije vojnika

SARAJEVO - Bivši general Armije BiH Jovan Divjak izjavio je, povodom predstojećeg obilježavanja godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, da postoje podaci da je tu nepotrebno izvršen zločin.

Divjak, koga Srbi optužuju za zločine u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine, tvrdi da na tom mjestu nisu ubijene 44 osobe što, kako je rekao, tvrdi tužilaštvo Srbije, već 30 ljudi.

"Već je argumentovano da u Dobrovoljačkoj ulici nisu poginule 44 osobe, kako to tvrdi tužilaštvo Srbije, odnosno ono u Banjaluci, već oko 30 ljudi. Postoje podaci da je ovdje nepotrebno izvršen zločin i treba insistirati da se dođe do onih lica koja su učestvovala u ubijanju nedužnih pripadnika JNA", rekao je Divjak u intervjuu za tursku agenciju "Anadoliju".

Divjak je rekao da taj zločin "ne treba oprostiti, ali da treba naći 'modus vivendi' gdje nijedna strana ne zaboravlja, ali traže zajedničke interese u životu".

Prema njegovim riječima, toga dana su pripadnici "teritorijalne odbrana" i "zelenih beretki" uspjeli da zadrže grad i zaustave kolone JNA koje su dolazile iz pravca Lukavice i Nedžarića.

''Prema mojim spoznajama, to je bio najteži dan za grad Sarajevo. Granatiranje Sarajeva, a posebno industrijskih objekata, komunikacija u gradu, bolnica, obrazovnih ustanova... To je momenat kada je tadašnja Jugoslovenska narodna armija imala namjeru da okupira grad''.

Povodom najavljenog obilježavanja zločina u Dobrovoljačkoj, Divjak kaže da bi rado sa roditeljima, rodbinom i prijateljima poginulih vojnika položio cvijeće, ukoliko bi, kako je rekao, oni otišli sa njim na Markale.

"Neka dođu roditelji, rodbina, prijatelji onih koji su ovdje poginuli. Neka im postave cvijeće na to mjesto. Rado bih i ja sa njima došao, ukoliko bi oni otišli sa mnom na Markale'', rekao je Divjak.

''Oni jesu žrtve, ali tuđe vojske koja nije imala pravo biti tu. Onda trebaju iskazati poštovanje i prema onima koji su žrtve djelovanja te vojske'', napomenuo je on.

Divjak kaže kako u Republici Srpskoj, Srbiji i Evropi još postoje snage koje bi dozvolile da on, član ratnog predsjedništva Ejup Ganić ili Atif Dudaković budu uhapšeni zbog optužbi da su odgovorni za dešavanja u Doborovljačkoj.

"Ne treba oprostiti, ali treba naći 'modus vivendi' gdje ni jedna ni druga ni treća (Srbi, Bošnjaci, Hrvati) strana ne zaboravljaju, ali traže zajedničke interese u životu u jednoj državi, koja će nekad morati prihvatiti odnose koji vladaju u EU-u, odnose tolerancije, poštovanja i uvažavanja drugih ljudi", rekao je Divjak.

Sarajevo je napala tuđa vojska

Navode iz nedavno objavljene knjige Dobrice Ćosića ''Rat u Bosni i Hercegovini'', u kojoj tvrdi da se u BiH vodio „vjerski rat“, te navode pojedinaca koji tvrde kako je u pitanju bio „građanski rat“, Divjak odlučno demantuje i kaže da je u pitanju bila agresija, koja je argumentovana.

''Polemika u vezi s ratom u BiH dugo će trajati, kao i obnavljanje nekih sjećanja. Ako pođemo od činjenice da se tuđa vojska našla na teritoriji Sarajeva i BiH, koja je bila priznata od EU 6. aprila 1992, nakon čega su nas priznale i mnoge druge zemlje, onda je zaista istina da je Sarajevo bilo napadnuto od JNA'', dodao je Divjak.

Penzionisani general Armije napominje da će falsifikovanje događaja prestati onda kada ne budu četiri priče o ratu, kada zajedničke komisije budu razgovarale o pravdi i pomirenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Cvijanović: EU poslala pozitivnu poruku

  30.03.2015 14:55 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Evropska unija /EU/ najnovijom inicijativom poslala pozitivnu poruku, ali da je ključ procesa evropskih integracija uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije koji mora biti zasnovan na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti.

 • Vijeće Ustavnog suda FBiH sutra o imenovanju Džihanovića

  30.03.2015 14:30 - Fena

  SARAJEVO - Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa zakazalo je za sutra objavljivanje odluke u vezi sa zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

 • Cvijanović i Vukičević o zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije

  30.03.2015 14:20 - Fena

  BANJA LUKA - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukičević razgovarali su danas o pripremama za održavanje naredene zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije.

 • Zvizdić dostavlja odluku o imenovanju ministara?

  30.03.2015 14:17 - Srna

  SARAJEVO - Novoizabrani predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, najvjerovatnije, danas dostaviće Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara BiH odluku o imenovanju ministara i zamjenika, i zatražiti da Predstavničkom domu bude preporučena potvrda imenovanja, izjavio je Srni generalni sekretar Savjeta ministara BiH Zvonimir Kutleša.

 • Hitno mijenjati zakon o VSTS

  30.03.2015 14:13 - Srna

  SARAJEVO - BiH je potreban novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, a to je u nadležnosti parlamenta BiH, rekla je danas zamjenik predsjednika VSTS Ružica Jukić.

 • Pavić: Pod hitno mijenjati zakon

  30.03.2015 14:09 - Srna

  PRIJEDOR - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da se pod hitno mora mijenjati Zakon o stvarnim pravima i prateći akti kojim je predviđeno da se nekretnine investitorima prodaju putem licitacije, ocjenjujući da je za investitore takav način kupovine zemljišta i objekata neprihvatljiv.

 • Mikić pozvao na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona

  30.03.2015 14:03 - Srna

  SARAJEVO - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić pozvao je danas Parlamentarnu skupštinu BiH na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona.

 • Pavić protiv poskupljenja struje

  30.03.2015 13:50 - Srna

  PRIJEDOR- Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas da se protivi poskupljenju električne energije i pozvao Regulatornu agenciju da to ne dozvoli u ovom momentu.

 • Novalić: Sutra vlada FBiH

  30.03.2015 13:21 - Fena

  SARAJEVO - Kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) danas je potpisao imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, odnosno kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituiranje nove Vlade FBiH bilo ustavno.

 • U toku razgovori sa Dalipagićem

  30.03.2015 12:58 - Srna

  MOSTAR - Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ BiH ponudila je Saši Dalipagiću iz Mostara mjesto zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i s njim se trenutno vode razgovori, saznaje Srna.

 • Kritike na rad VSTS i pravosuđa BiH

  30.03.2015 12:56 - Srna

  SARAJEVO - U raspravi o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za 2013. godinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kritikovan je rad VSTS i pravosuđa, uz ocjenu da ima prostora za poboljšanje njihovog rada.

 • Ivanić: Dobri odnosi sa Portugalom

  30.03.2015 12:46 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da su bilateralni odnosi između BiH i Portugalije dobri, ali i da postoji potreba za razvojem kvalitetnijih odnosa dvije zemlje, posebno kad je u pitanju ekonomska saradnja.

 • Srbi protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona

  30.03.2015 12:11 - Srna

  SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, nakon što o zakonu preostalom u proceduri iz prošlog saziva nije postignuta saglasnost u Kolegijumu ovog doma.

 • Dunović: Stranke bi trebalo da ispoštuju dogovor

  30.03.2015 12:09 - Srna

  SARAJEVO - Potpredsjednik Fedracije BiH Milan Dunović očekuje da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi bili ispunjeni preduslovi za imenovanje nove Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH u isto vrijeme, a nakon što Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH izvrši zakonske provjere za novi saziv Savjeta ministara.

 • Postoji ustavni osnov za ukidanje »bijelog hljeba«

  30.03.2015 11:17 - Srna

  SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamenta BiH utvrdila je danas postojanje ustavnog osnova i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ukida jednogodišnja naknada za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH po prestanku mandata.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.