BiH

Đokić: Izborni sistem sa brojnim spornim tačkama

Đokić: Izborni sistem sa brojnim spornim tačkama
Đokić: Izborni sistem sa brojnim spornim tačkama

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić ocijenio je da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH jako sporo objavljuje rezultate izbora, podsjetivši da je ova stranka više puta bila incijator ideje da se izvrši reforma izbornog sistema, koji je krajnje specifičan, kao što je i sama BiH.

"Nevjerovatno je da u BiH imamo ovakav izborni sistem i da se izborni rezultati moraju čekati, da oni na kraju zavise od toga šta će proglasiti CIK kroz dodatne vidove brojanja tog materijala koji stiže iz inostranstva", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, izborni sistem u BiH ima više spornih tačaka, a jedna od njih su otvorene liste, koje najdirektnije podstiču korupciju u zemlji.

Đokić smatra da je krajnje vrijeme da se otvori pitanje reforme izbornog zakona BiH i da u tom pravcu treba postići konsenzus svih političkih stranaka.

"Treba pojednostaviti izborni sistem, naravno ne gušiti nijedan demokratski standard koji smo postigli, ali se u tehničkom smislu može puno toga unaprijediti", rekao je Đokić.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da će SDS početi razgovore u vezi sa formiranjem nove skupštinske većine i nove vlade Republike Srpske sa svim parlamentarnim strankama u Srpskoj, osim sa SNSD-om, Đokić je rekao da je SP podržava demokratsku mogućnost da svi razgovaraju sa svima.

"Mi smo spremni da razgovaramo i sa njima i sa našim dosadašnjim i sadašnjim partnerima u Vladi Srpske. Cijenim da je dijalog, bez obzira koliko se o nekim pitanjima političke stranke razlikovale, neophodan u budućnosti i da on samo može biti koristan", rekao je Đokić.

On je istakao da je dijalog okvir za rješavanje ključnih pitanja, podsjetivši da je SP u izbornoj kampanji isticala da je za Republiku Srpsku, a i za ukupne odnose u BiH i u regionu u narednom periodu potreban dijalog ključnih političkih aktera o svim važnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije