BiH

Đokić: Javna preduzeća dobro funkcionišu

Đokić: Javna preduzeća dobro funkcionišu
Foto: N.N. | Đokić: Javna preduzeća dobro funkcionišu

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Vlada Srspke ne može prihvatiti ocjenu da je stanje u javnim preduzećima nikada lošije, jer su ona organizovana i funkcionišu.

Đokić je istakao da je tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Srpskoj odgovoreno da je stanje u javnim preduzećima takvo da zadovoljavaju sve potrebe koje se od njih očekuju i da daju doprinos ekonomskoj stabilnosti i razvoju.

"Naravno da bi voljeli da je to više i na tome ćemo raditi", rekao je Đokić i dodao da se na sjednicama Vlade raspravljalo o javnim preduzećima i nastojanjima da ona budu bolja i uspješnija.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je da je Vlada Republike Srpske ta koja kontroliše rad javnih preduzeća, koja treba da budu osnov ekonomske stabilnosti i razvoja.

"Neodgovornim odnosom i lošim upravljanjem taj stub se ruši", kaže Bundalo.

On je naveo da su preduzeće "Robne rezerve Republike Srpske" u stečaju, da je akumulirani gubitak u "Željeznicama" veći od 200 miliona KM, da u "Šumama Republike Srpske" ima višak od 2.500 zaposlenih, ako se mjeri prema evropskom standardu o broju radnika u odnosu na odsječenu drvu masu, te da su za 5,5 miliona KM veće kratkoročne obaveze "Pošta Srpske" od imovine ovog preduzeća.

Bundalo je rekao da će Klub poslanika PDP-a predložiti zaključke kojima se konstatuje da Vlada nije ispunila ciljeve iz ekspozea i programa rada u oblasti javnih preduzeća, te kojima se zahtijeva da se utvrdi odgovornost za neodrživo finansijsko stanje u javnim preduzećima.

Zaključci PDP-a se odnose i na to da Narodna skupština traži od Vlade da odmah utvrdi i predloži sistemske mjere za trajno rješenje nagomilanih problema, te da zadužuje Vladu da izvrši reviziju poslovanja svih javnih preduzeća koja posluju sa gubitkom i ne izmiruju zakonske obaveze u poslednje tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije