BiH

Đokić: Međunarodna zajednica dijeli žrtve

Đokić: Međunarodna zajednica dijeli žrtve
Đokić: Međunarodna zajednica dijeli žrtve

PRIJEDOR - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je nehumano vršiti selekciju žrtava na podobne i nepodobne i da na to mora upozoriti zvaničnike međunarodne zajednice koji očigledno selektivno gledaju na žrtve u BiH

"Oni se uredno odazivaju na dan sjećanja na žrtve bošnjačke nacionalnosti stradale u Srebrenici, a na vrlo niskom nivou ili se skoro uopšte ne pojavljuju da obilježe stradanje Srba na istom tom području i u istom periodu. Niko na to nema pravo, ali to je surova glupost koja, nažalost, živi na ovom prostoru dugo", rekao je Đokić Srni.

On je naveo da Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova svake godine redovno poziva sve ambasade i sve međunarodne organizacije, posebno OHR i visokog predstavnika u BiH, da dođu u Bratunac na dan kad se obilježava stradanje Srba u Podrinju.

"Nažalost, sa predstavnicima ruske i Ambasade Srbije prisustvo predstavnika izvan Republike Srpske i izvan srpskog naroda uglavnom se i završava. I zato ne možemo da ih ne upozorimo na to, da ih ne prozovemo i da ih ne pozovemo još jednom da budu sa srpskim narodom kada odaje pomen stradalim sunarodnicima", istakao je Đokić juče na Mrakovici.

On je rekao da će se o stradanju Srba u Podrinju govoriti odlučnošću i jezikom činjenica, da su Srbi Podrinja najviše stradali 1992, 1993. i 1995. godine u vrijeme kad je Srebrenica bila zaštićena zona UN i da su Srbi stradali masovno i da su ubijani na najsvirepiji, zločinački način.

"Ubijani su ne praveći selekciju na stare i mlade. I djecu su ubijali i zatirali trag života srpskog stanovništva u tom području na najveće svetkovine kao što su Božić, Petrovdan i drugi vjerski praznici Srba. Istovremeno, nemamo ništa protiv, štaviše, visoki predstavnici Republike Srpske na političkom nivou prisutni su redovno u Srebrenici vezano za događaje iz jula 1995. godine", rekao je Đokić.

Na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka u toku odbrambeno-otadžbinskog rata stradalo je najmanje 2.370 Srba, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo 3.267 Srba, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova danas će u Bratuncu biti održan centralni pomen stradalim Srbima u Podrinju tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije