BiH

Đokić: Neki žele atmosferu straha i napetosti u BiH

Đokić: Neki žele atmosferu straha i napetosti u BiH
Đokić: Neki žele atmosferu straha i napetosti u BiH

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić pozvao je sve domaće i inostrane političke faktore u BiH, da zbog naglog pogoršavanja bezbjednosne situcije u BiH i širem regionu, ostave iza sebe političke sukobe i da svi zajedno ulože dodatne napore da se pronađu kvalitetna rješenja koja će trajno obezbijediti mir, stabilnost i prosperitet svim građanima.

Đokić je u intervjuu Srni rekao da su posljednja dva teroristička napada na policijske stanice u Zvorniku i Zavidovićima i ubistvo dvojice vojnika Oružanih snaga BiH dokaz da u BiH "neko" želi ponovo da proizvede atmosferu straha i napetosti i da u tim svojim akcijama ne bira sredstva i žrtve.

"Ne smijemo nasjedati na provokacije. Naše politike moraju da daju jasan odgovor na ovakve aktivnosti i kao odgovorni političari moramo da preduzmemo sve mjere da se u BiH više ne raspiruje mržnja", rekao je Đokić i dodao da narodi BiH u oba entiteta dijele iste radosti i tuge i da to treba svima da bude jasno.

Đokić kaže da je potrebno dodatno otvoriti raspravu i po pitanju sprovođenja referenduma u Republici Srpskoj, jer je očigledno da postoji spremnost međunarodne zajednice da pomogne da se popravi stanje u oblasti sudstva na nivou BiH.

"U ovakvim uzavrelim prilikama koje vidimo u BiH i u širem regionu potrebno je učiniti napor da se na miran način prevaziđe svaka situacija koja može da bude povod ili da produkuje sukobe i konflikte pa i kada je u pitanju referendum u Republici Srpskoj", rekao je predsjednik SP-a.

Đokić je ukazao da je pitanje referenduma izazvalo velike turbulencije u BiH i strahove koji u ovom trenutku samo mogu da ohrabre ekstremiste da se još snažnije pokrenu i ovo pitanje koriste kao povod za neke nove akcije, te da se na kraju za eventualno pogoršanje ukupnog stanja u zemlji optužuje Republika Srpska i njena politika.

"Pred nama je ostalo još mjesec dana da uz pojačane aktivnosti privedemo kraju strukturalni dijalog čiji krajnji rezultat bi bio prihvatljiv za sve strane, a ujedno bi otklonio brojne nesuglasice oko potrebe sprovođenja referenduma", rekao je Đokić i dodao da se politika pobijeđenih i poraženih u BiH do sada nije pokazala dobrom i da je zbog toga potrebno tražiti pomirujuća rješenja.

Đokić kaže da različite vizije uređenja BiH ne bi smjele da produkuju različite stavove o njenoj budućnosti, jer i po tom pitanju postoji konsenzus svih vodećih političkih partija da je budućnost BiH u Evropskoj uniji.

"Institucije BiH moraju da uvažavaju ustavne nadležnosti i stavove entiteta i obrnuto, zbog čega je u što kraćem roku potrebno razviti efikasan mehanizam koordinacije koji će jasno da uredi naše unutrašnje odnose", rekao je Đokić i zaključio da je BiH izgubila mnogo vremena baveći se sama sobom.

Govoreći o političkim prilikama u Republici Srpskoj, Đokić je ocijenio da bespoštedna borba između političkih partija, koja se polako pretvara u otvoren sukob u kojem se ne biraju sredstva, svakodnevno nanosi štetu političkom i ekonomskom imidžu Republike Srpske.

"Mislim da napadi na instituciju predsjednika Republike Srpske nisu dobar put za jačanje Srpske bez obzira od koga oni dolazili, ali isto tako smatram da ne treba koristiti grube riječi i uvrede za one koji se ne slažu sa politikama koje sprovodi aktuelna vlast u Republici Srpskoj", rekao je Đokić.

On je dodao da je Socijalistička partija do sada uvijek vodila politiku dijaloga i razumijevanja, zbog čega je često trpila brojne političke udare, upravo od onih koji nisu koristili snagu argumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije