BiH

Đokić: Očuvana ekonomska i socijalna stabilnost

Đokić: Očuvana ekonomska i socijalna stabilnost
Đokić: Očuvana ekonomska i socijalna stabilnost

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada u ovom mandatu očuvala potpunu ekonomsku, socijalnu i političku stabilnost, uprkos posljedicama teške ekonomske i finansijske svjetske krize.

Đokić je istakao da su Vlada i resorno ministarstvo uspjeli da smanje broj nezaposlenih u Srpskoj za oko 15.000 posljednje dvije godine godine, da održe stabilnim penzijski i sistem boračko-invalidske zaštite.

"Prava u ovim sistemima se ostvaruju redovno. Uspjeli smo da povećamo penzije za 7,3 odsto u prošloj godini, da povećamo nadoknade za invalidnine, lične i porodične, za tri odsto u prošloj i za pet odsto u ovoj godini", naveo je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da su usvojeni reformski zakoni - Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o boračko-invalidskoj zaštiti.

Đokić je naglasio da se u ovoj godini završava program potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, čime će biti zbrinuto 5.606 građana iz tih kategorija.

"To je najhumaniji program koji provodi Srpska. Našli smo način da skratimo njegovu realizaciju i da ga završimo ove godine", dodao je Đokić.

On je naveo da je i u kriznim godinama obezbijeđen rast BDP-a, da je Vlada Srpske uspjela da očuva stabilan budžet, da prati postojeće investicije i nastoji da pokrene nove, posebno u sektoru energetike.

"Uspjeli smo da otvorimo mogućnosti investiranja u Srpsku, a jedna od njih je i projekat izgradnje gasovoda `Južni tok`, koji je posebno bitna investicija za Republiku, zatim izgradnja saobraćajne infrastrukture i posebno odlično djelovanje Vlade u periodu majskih poplava", zaključio je Đokić. /kraj/jp/mđ /fono/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije