BiH

Đokić: Pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja je prirodno

Đokić: Pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja je prirodno
Đokić: Pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja je prirodno

PRIJEDOR - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je danas da onaj ko želi nekom narodu osporiti pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja krši elementarne norme međunarodnog prava.

"Onaj ko to čini ili o tim normama ne zna ništa ili ih svjesno prikriva, jer mu ne odgovara da se ta činjenica i međunarodna norma javno istakne", rekao je Đokić novinarima na Kozari, reagujući na izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da entiteti prema Dejtonskom sporazumu nemaju pravo na otcjepljenje.

On je ocijenio da je to prirodno i nepotrošivo pravo koje crpi svaki narod ako je konstitutivan u određenoj državi.

"To se desilo i u bivšoj Jugoslaviji. Prvo Slovenci, pa Hrvati, Makedonci, Crnogorci, a u BiH nelegalno su to učinila dva naroda referendumom koji je bio nelegalan protiv srpskog naroda i donijeli odluku o otcjepljenu Republike BiH iz sastava Jugoslavije", rekao je Đokić.

On je naglasio da svaki narod teži da ima instrumente od samoopredjeljenja do otcjepljenja kada je u pitanju donošenje sličnih odluka o izlasku na referendum i definisanju statusa pojedinih regija koje teže ka tome da budu samostalne države ili naroda koji teže ka tome da se nacionalno zaokruže i definišu prostor u kojem će funkcionisati njihova država.

"Škotsko društvo je nakon referenduma postalo podijeljeno društvo i to je važna činjenica koju će oni imati u vidu i koja će sigurno predstavljati problem za njihov dalji život i funkcionisanje u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Njihova odluka je njihova i mi je poštujemo", rekao je Đokić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH prema Dejtonskom sporazumu, te da se ustavna struktura BiH, uključujući i postojanje entiteta, može mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definisanom Ustavom BiH.

Treba donijeti odluku o vanrednom povećanju penzija

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da Vlada Republike Srpske treba donijeti odluku o vanrednom povećanju penzija od 3 odsto, ali i procijeniti finansijski kada ta odluka može stupiti na snagu.

"Uvjeren sam da ćemo sa dužnom pažnjom razmotriti ovo pitanje i donijeti odluku koju Vlada može realizovati, a to znači da se mogu stvarati uslovi za povećanje penzija. Da li će odluka stupiti na snagu 1. oktobra, 1. novembra ili nekog drugog datuma, to je stvar finansijske procjene. Treba imati u vidu da za ovu godinu imamo zaokružen budžet i da bi za promjene trebalo raditi rebalans budžeta", rekao je Đokić novinarima na Kozari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije