BiH

Đokić: Reindustrijalizacija među glavnim mjerama

Đokić: Reindustrijalizacija među glavnim mjerama
Đokić: Reindustrijalizacija među glavnim mjerama

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je večeras da je u ekonomskoj politici Srpske za narednu godinu reindustrijalizacija jedna od glavnih mjera, čime će biti povećana zaposlenost.

On je naveo da će reindustrijalizacija podrazumijevati niz mjera - od zakonskih mjera, do više politika i strategija.

Đokić je rekao za Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/ da će se ići ka tome da se investitori ohrabre da ulažu u Srpsku, te da Srpska ima osnovni preduslov za to, a to je stabilnost institucija.

Prema njegovim riječima, najvažniji sektor u kojem će se Srpska dalje razvijati jeste energetski, te da će određeni projekti biti nastavljeni i u narednim godinama.

Đokić je naveo da bi Republika Srpska do 2029. u sektor energetike trebalo da investira oko 30 milijardi KM, dodajući da je Srpska i danas veliko investiciono područje u jugoistočnom dijelu Evrope.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku najveća investicija u oblasti energetike je izgradnja Termoelektrane Stanari, ukupne vrijednosti od 900 miliona KM.

Đokić je najavio i proširenje postojećih kopova uglja, kao i otvaranje novih, te nastavak na realizaciji infrastrukturnih projekata.

On je naglasio da će biti podržane i sve druge grane privrede, među kojima je i prerađivačka industrija.

Prema njegovim riječima, biće donesen i novi akcioni plan za zapošljavanje, dodajući da sada Srpska jedina u regionu ima trend smanjenja nezaposlenosti.

Đokić, koji je i odlazeći ministar rada i boračko-invalidske zaštite, istakao je da već duže vrijeme postoji i potreba donošenja novog zakona o radu, uz podsjećanje da socijalni partneri - poslovna zajednica i sindikat - o tome nisu postigli saglasnost.

On je naglasio da je Vlada Srpske predvidjela da će se u narednom periodu raditi na donošenju ovog zakona.

Đokić je naveo i da je u ovoj godini završen program stambenog zbrinjavanja 5.066 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, dodajući da je preostalo da bude završen samo manji kontigent stambenih jedinica.

On je rekao da će se sa Boračkom organizacijom Republike Srpske razgovarati o tome kako da se stambeno riješe te kategorije stanovništva koje se nisu na vrijeme prijavile za za ovaj program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije