BiH

Đokić: Srbi u BiH imaju jasan identitet

Đokić: Srbi u BiH imaju jasan identitet
Foto: Arhivska fotografija | Đokić: Srbi u BiH imaju jasan identitet

BANJALUKA - Predsjednik SP Petar Đokić ocijenio je da je izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića u kojoj je Srbe nazvao "bosanskim" provokacija, od koje Zvizdić, ali i svi drugi, treba da odustanu.

"Mi nismo ni bosanski ni hercegovački, nego Srbi koji žive na prostorima BiH. Mi smo Srbi koji ovdje imaju jasan identitet i istorijsko trajanje kao autohtoni narod, što neki drugi nisu, te kao takve želimo i drugi da nas poštuju", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Ona smatra da Zvizdić, ali i svi drugi, treba da odustanu od provokacija, pa i uvreda, kao što je ova.

"To im ne dopuštamo, niti smo se bilo kada sa njima usaglasili da mogu tako definisati nas i ulogu i poziciju srpskog naroda na prostorima u BiH", rekao je Đokić.

On je dodao da nikada riječima ili postupcima nije djelovao tako da bi uvrijedio nekoga.

"Naprotiv, poštujem ono što je identitet bošnjačkog muslimanskog naroda u BiH i ono što su trenutno odnosi u BiH, zasnovani na Dejtonskom sporazumu. Očekujem da to poštuje i Zvizdić i članovi njegove partije", rekao je Đokić.

Govoreći o posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatrano poništavanje izvještaja o Srebrenici, usvojenog prije 14 godina, Đokić je rekao da će SP sa koalicionim partnerima ove sedmice razgovarati o tom pitanju.

"Želim da to bude usaglašen stav kako se ne bi dogodilo nešto slično onome što bila aktivnost u vezi sa Anketnim odborom u Narodnoj skupštini, koji i nije trebalo da se osnuje", rekao je Đokić.

On je napomenuo da je potrebno svaku sljedeću raspravu procijeniti šta je njen krajnji cilj, te šta su efekti takvih rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije