BiH

Đokić: Sud BiH dao mogućnost za stabilizaciju odnosa u zemlji

Đokić: Sud BiH dao mogućnost za stabilizaciju odnosa u zemlji
Foto: Ilustracija | Đokić: Sud BiH dao mogućnost za stabilizaciju odnosa u zemlji

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je Sud BiH, odbijanjem optužnice Tužilaštva BiH protiv članova Komisije za referendum o Danu Republike Srpske za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, otvorio mogućnost stabilizaciji odnosa u BiH.

Đokić je rekao da je to veliki uspjeh politike i građana Republike Srpske, te da u Srpskoj danas niko ne likuje zbog te odluke.

"Jasno govorimo koliko smo bili u pravu kada smo govorili da Srpska i njeni građani imaju pravo da se demokratski izjasne o svakom pitanju putem referenduma i da to nikome ne bi trebalo da bude smetnja", rekao je Đokić odgovarajući na pitanje zašto je od 108 nesprovedenih odluka Ustavnog suda Tužilaštvo BiH vodilo istragu u slučaju "referendum".

On je dodao da je Srpska svjesna svoje uloge i odgovornosti, te da to nije "hibridna struktura", već produkt volje građana i naroda koji stvorio Republiku Srpsku i rekao da je Srpska mjera za njegovu sigurnost, ravnopravnost, slobodu i trajnost, te da se jednako tako treba da osjećaju i oni koji žive u drugom entitetu.

"To je jedini način da u razumijevanju, saradnji i poštovanju realnosti u ovoj zemlji živimo u budućnosti", ocijenio je Đokić.

On smatra da nema budućnosti ako se ta realnost bude kidala.

"Neko je pokušao političkim djelovanjem na Ustavni sud i Sud BiH da tu realnost poništava, ali nije uspio", dodao je Đokić.

On je naveo da je Vlada Srpske odlučila da neće prekidati rad tokom avgusta.

"Kontinuirano ćemo raditi, a ja ću kao ministar u okviru rasporeda koga smo usaglasili u Vladi, biti odsutan u prvoj nedjelji avgusta", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije