BiH

Đokić: Zarić bio veliki humanista

Đokić: Zarić bio veliki humanista
Đokić: Zarić bio veliki humanista

ŠAMAC - U Šamcu je danas održan komemorativni skup povodom smrti nekadašnjeg zamjenika načelnika opštine Sime Zarića, u prisustvu porodice, stranačkih kolega iz Socijalističke partije /SP/ iz cijele Republike Srpske, te nekoliko stotina građana.

Skup je otvorio minutom ćutanja Predrag Marinković, predsjednik Skupštine opštine Šamac, gdje je Zarić od 2008. godine do 2010. radio kao koordinator opštinske administrativne službe, a od 2010. do 2012. kao zamjenik načelnika opštine. 

O liku i djelu Sime Zarića govorio je predsjednik SP Petar Đokić, koji je istakao da je Zarić bio velki rodoljub i humanista, te da se borio za ideju pravde i poštenja, što je odlika samo velikih ljudi.

"Mi, tvoji drugovi iz SP, ponosni smo na tebe. Svi smo ponosni što si bio dio naših života. Prema porodici i društvenoj zajednici si do kraja života bio maksimalno posvećen", kaže Đokić.

Đokić je podsjetio da je Zarić dao svoj nemjerljiv doprinos u osnivanju SP u Republici Srpskoj, u teškim vremenima.

On je podsjetio da je politika, osim porodice, bila Zarićeva velika ljubav i da je bio posvećen na poseban način SP. 

"Uspješno si vodio Opštinski odbor SP Šamac i kao član Glavnog odbora dao si veliki doprinos rezultatima koje smo zajedno postizali", rekao je Đokić, opraštajući se od Zarića.

Prema Đokićevim riječima, Zarićevih 67 godina je razdoblje u koje su smještena tri života koje je živio. 

"U prvom je radoznalošću, učenjem i radom našao svoj put, u drugom se uvjerio koliko je duga borba za istinu i pravdu i u trećem je sa brojnim ranama i ožiljcima uvidio da je vrijedilo živjeti i boriti se, ma koliko je ta borba izranjavala dušu i narušavala zdravlje", rekao je Đokić.

On je dodao da je Zarić bio poseban i da je nosio veliku energiju, da je imao hrabrost pred silom, neistinom i nepravdom, te da je volio i razumio ljude.

"Pričao mi je o Hagu i velikoj nepravdi i borbi za čast i istinu. Istina mu je važnija bila od života i tako je potvrdio iskonsko pravilo da veliki ljudi, baš kao i planine, uspravno i gordo treba da stoje i odlijevaju svim bitkama u životu", kaže Đokić. 

Opraštajući se od Zarića, načelnik opštine Šamac Savo Minić istakao je da je bilo lijepo raditi sa Zarićem, od koga je mnogo naučio, i da je bio svestran u svemu - sportu, kulturi, Boračkoj organizaciji i svemu onome što predstavlja bolju budućnost svih građana. 

"Imao sam priliku da razgovaram sa njim dok je bio u Hagu i vjerujte mi da su njegove riječi i energija, taj dignitet, često stvarale kod mene nevjericu. Pitao sam se da li je moguće da neko ko se nalazi u kazamatu, ko je ostavio porodicu i ne viđa ih, može da ima snagu da priča gordo i bude ponosan", naveo je Minić.

Na komemoraciji u hotelu "Plaža" o liku i djelu Sime Zarića govorio je i predsjednik Boračke organizacije Šamac Lazar Blagojević, te Ilija Pavlović, predsjednik Književnog kluba "Savovanje", gdje je Zarić bio aktivni član.

Oni su zahvalili Zariću za njegov rad i duhovno stvaralaštvo i ideje za bolju budućnost.

Zarić će danas u 15.00 časova biti sahranjen u rodnom Trnjaku, opština Odžak, a povoka kreće ispred rodne kuće. 

Simo Zarić preminuo je 30. aprila na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu nakon kraće i teške bolesti. 

Zarić je od 2008. godine radio kao koordinator opštinske administrative službe, dok je od 2010. do 2012. godine obavljao dužnost zamjenika načelnika opštine Šamac.

Bio je jedan od osnivača Socijalističke partije u Šamcu, a funkciju predsjednika opštinskog odbora obavljao je od 2004. do 2008. godine.

Zarić se 1998. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, gdje je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina. Na slobodu je pušten 2004. godine nakon odslužene dvije trećine kazne. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije