BiH

Do kraja prve sedmice decembra vlada Kantona Sarajevo?

Do kraja prve sedmice decembra vlada Kantona Sarajevo?
Foto: Ilustracija | Do kraja prve sedmice decembra vlada Kantona Sarajevo?

SARAJEVO - Šest političkih stranaka koje namjeravaju sačiniti vlast u Kantonu Sarajevo bez SDA pokušaće da formiraju kantonalnu vladu do kraja prve sedmice decembra, saopšteno je nakon današnjeg sastanka predstavnika ovih stranaka.

"Činimo sve da što prije bude finalizovan koalicioni sporazum i da se to desi, poštujući zakonske rokove", rekao je Damir Mašić iz SDP-a nakon današnjih razgovora, kojima su prisustvovali predstavnici SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke, Naroda i pravde, SBB-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Prema Mašićevim riječima, osim izraženog programskog opredjeljanja buduće zakonodavne i izvršne vlasti otvorena su i druga pitanja, poput zadržavanja broja ministarstava, dosadašnjeg broja zaposlenih, pitanja eventualne preraspodjele unutar ministarstava, eventualnog spajanja, prekrajanja ili formiranja novih, a sve s ciljem što brže i efikasnije vlade i skupštinske većine.

Mašić je rekao da će se lider SDP-a Nermin Nikšić, najvjerovatnije, kurtoazno sastati sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da SDA nije politički partner ove stranke.

"Mi čvrsto stojimo u ovoj priči. Svako ima želje i ambicije i može slati pozive. Kurtoazija je odazvati se pozivu", istakao je Mašić.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković saopštio je da je pri kraju dokument koji nije viđen do sada, a kojim se jasno trasira put u vlast.

Konaković je rekao da nacrt budžeta Kantona Sarajevo koji je usvojila stara vlada manjkav i da je obaveza nove vlade da iskontroliše proces donošenja budžeta.

Edin Forto iz Naše stranke rekao je da se znatno ubrzavaju aktivnosti na formiranju vlasti u Kantonu Sarajevu i da će se govoriti i o resorima i personalnim rješenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije