BiH

Dodatnih 25 sati za izvođenje dokaza odbrane

Dodatnih 25 sati za izvođenje dokaza odbrane
Dodatnih 25 sati za izvođenje dokaza odbrane

HAG - Pretresno vijeće Haškog tribunala odobrilo je nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću dodatnih 25 sati za izvođenje dokaza odbrane u vezi sa prvom tačkom optužnice koja ga tereti za genocid 1992. u sedam opština BiH, objavljeno je danas u ovom sudu.

Karadžić je tražio da mu bude odobreno dodatnih stotinu sati kako bi mogao da sasluša 137 svjedoka i ponovo pozove 46 svojih svjedoka, koji bi dali iskaz u vezi sa prvom tačkom optužnice.

Na kraju dokaznog postupka tužilaštva, sredinom prošle godine, Karadžić je tražio da bude oslobođen po svih 11 tačaka optužnice.

Pretresno vijeće ga je oslobodilo optužbe za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku, ali je žalbeno vijeće tu odluku ukinulo.

Sudije su, u septembru prošle godine, optuženom odobrile 300 sati za izvođenje dokaza po tačkama dva do 11. Dokazni postupak odbrane započeo je sredinom oktobra 2012, kada je Karadžić, koji se sam zastupa pred sudom, izveo svog prvog svjedoka.

Tužilaštvo se usprotivilo odobravanju stotinu dodatnih sati, ali se izjasnilo da se neće protiviti "umjernom" produženju vremena za izvođenje dokaza odbrane.

Budući da je već pozvao veliki broj svedoka relevantnih za ove zločine, optuženi je bio u prilici da iznese brojne dokaza koji se odnose na optužbe za genocid u opštinama tokom 300 sati koliko mu je odobreno i od kojih mu je preostalo još oko 67 sati", navodi se u odluci vijeća i dodaje da to što je optužba vraćena u optužnicu ne znači da po njoj ponovo treba izvoditi dokaze.

Dio zahtjeva koji se odnosi na ponovno pozivanje 46 svjedoka pretresno vijeće je odbacilo kao neosnovan.

Zasebnom odlukom, vijeće je odobrilo da se Karadžić u pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu sretne sa Momčilom Krajišnikom, nekadašnjim predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske i jednim od narednih svjedoka odbrane.

Krajišnik je krajem avgusta pušten na slobodu nakon što je izdržao dvije trećine od 20-ogodišnje kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije