BiH

Dodik: Alija Izetbegović je doveo mudžahedine u BiH

Dodik: Alija Izetbegović je doveo mudžahedine u BiH
Dodik: Alija Izetbegović je doveo mudžahedine u BiH

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Alija Izetbegović doveo u BiH mudžahedine, koji su donijeli mnogo problema, dok je njegova "Islamska deklaracija" bila podloga za terorizam koji je i danas na sceni u BiH.

"U svim terorističkim napadima učestvovao je neko ko je boravio ili je obučavan u BiH, a da se to desi zaslužan je Alija Izetbegović", rekao je   za televiziju B92   Dodik, komentarišući najave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će ga tužiti zbog priča da je njegov otac  Alija Izetbegović bio u handžar-diviziji.

Dodik je rekao da  ni Bakir Izetbegović nije prihvatljiv za Srbe, da je  on izabran u ime Bošnjaka, te da Srbi ne moraju njegovu politiku da prihvate.

Predsjednik Srpske naveo je  da priča o opsadi Sarajeva predstavlja falsifikovanje istorije i da je  njegov prijedlog za obilježavanje početka rata u Sarajevu da se BiH  "konačno  raziđe".

"To je istorijska neminovnost u kojoj će jednog dana BiH da se raspadne na sastavne dijelove, jer masovna međunarodna intervencija nije uspjela da obezbijedi BiH kao državu. BiH nikada nije bila država, nego dio određenih velikih država", rekao je Dodik .

On je naveo da nije tačno da je granatiranje i rat u BiH počeo 6. aprila, nego se to desilo mjesec dana ranije  ubistvom srpskog svata u Sarajevu i zločinom nad Srbima u Sijekovcu, koji su počinili Patriotska liga i hrvatske paravojne  snage.

"Gdje je bila do sada ta priča o opsadi Sarajeva?  Kako to prije deset godina niko nije obilježavao? Sada se traži nova politizacija žrtve",  rekao je Dodik i dodao da se cio slučaj nastoji  prebaciti na teret  Republike Srpske.

 On  je naveo da nije problem da svi, pa i stanovnici Sarajeva,  obilježavaju događaje koje smatraju bitnim.  "Tamo su nepotrebno   poginuli ljudi, mnogo je muslimana poginulo u tom ratu, ali isto tako i Srba", rekao je Dodik, navodeći da je u Sarajevu poginulo oko pet hiljada Srba i da je bilo stotine logora za Srbe. 

On je rekao da su među poginulim Sarajlijama i Srbi poginuli u logorima u Sarajevu i od muslimanskih paravojski koje je predvodio Ramiz Delalić Ćelo, koji je od Alije Izetbegovića dobio pištolj na poklon, jer je branio, navodno, muslimanske vrijednosti tog vremena.

Dodik  je ponovio da žali za svakom žrtvom - i muslimanskom i hrvatskom i srpskom, kao i za nedužnim ljudima i djecom koja su stradala, ali danas se pokušava na neki način kroz političku poruku krivica isključivo svaliti  samo na Srbe, da budu  na lošoj strani istorije.

 Predsjednik Republike Srpske  ponovo je  kritikovao potez ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije koji je organizovao prijem povodom navodne opsade Sarajeva, iako ne postoji zakon kojim bi bilo utvrđeno da se  taj datum obilježava na nivou BiH.

Dodik je rekao da je Lagumdžija trebalo da na prijem pozove diplomatski kor i kada je bio Dan Republike Srpske, jer je i Srpska sastavni i moćan dio BiH, te dodao da Banjaluka ne bi ništa imala protiv toga.

"Nema zakona koji obilježava taj datum. To može da bude interni datum Sarajeva i ja ne bježim od toga da građanin Lagumdžija ili bilo ko drugi  mogu da učestvuju u tom događaju privatno. Kada se dogovorimo da je to datum koji treba da se obilježi, mi ćemo učestvovati", rekao je Dodik.

 On je ponovio da je njegova država Republika Srpska i da voli više Srbiju od BiH, te da je BiH za njega teret, navodeći  da je zvanična politika Srpske da ne štiti nikoga ko je  počinio   zločine.

"Ne bih volio da Jovanović pređe cenzus"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska zainteresovana da Srbija bude što jača, te da mu je važno da ima dobre odnose sa svim političkim partijama u toj državi.

Dodik je gostujući na televiziji B92 istakao da je kao predsjednik Srpske veoma ponosan na demokratske procese koji se dešavaju u Srbiji.

On je istakao SNSD, čiji je lider, pripada porodici Socijalističke internacionale, a da je tamo i Demokratska stranka /DS/ i da već godinama sarađuju.

Dodik je naveo da je predsjednik DS-a Boris Tadić dolazio na kampanju SNSD-a u Republici Srpskoj.

"SNSD smatra da kao sestrinska partija treba da podrži DS i ne misli da je to upereno protiv bilo koga. To je politička snaga koja je realna i racionalna, kao što imate partije iz Srbije koje podržavaju neke druge stranke iz Republike Srpske i to je dio demokratskog procesa", naveo je Dodik.

On je naglasio da sa liderom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem nema nikakvih dodirnih tačaka, ističući da bi volio da Jovanović ne prođe cenzus.

 Dodik je istakao da poštuje sve političke subjekte u Srbiji i da veoma cijeni to što je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica svojevremeno kao premijer Srbije učinio za Republiku Srpsku.

Odgovarajući na pitanje šta će uraditi ako BiH ne podrži Vuka Jeremića za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN, Dodik je rekao da bi bilo dobro da ovaj region ima nekog za predsjedavajućeg tako važnog tijela.

"Apsolutno je nerazumljivo da ljudi u Sarajevu blokiraju to u zajedničkom dogovoru. Biće nekih stvari koje će biti važne Bošnjacima, ali mi ih nećemo podržati. Ali, eto, to je Bosna", zaključio je Dodik.       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije