BiH

Dodik: Bez operacije "Koridor 92" ne bi bilo ni Srpske

Dodik: Bez operacije "Koridor 92"  ne bi bilo ni Srpske
Dodik: Bez operacije "Koridor 92" ne bi bilo ni Srpske

MODRIČA - Odluka o proboju "koridora života" bila je sudbonosna i najhumanija od svih koje je vojni vrh RS donio tokom prošlog rata.

Poručeno je to danas na Dugoj Njivi, kod Modriče, gdje je, u ogranizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, obilježeno 20 godina od vojne akcije, tokom koje je na Vidovdan 1992. godine probijena opsada u kojoj se našlo više od 1,5 miliona Srba.

Obilježavanju su prisustvovali zvaničnici RS, predstavnici boračkih organizacija, demobilisanih boraca Vojske RS, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici RS u zajedničkim organima BiH, rukovodstva Modriče i Doboja, te veliki broj građana.

Milorad Dodik, predsjednik RS, poručio je da su ciljevi "Koridora 1992" ostvareni junačkim podvigom mnogih boraca, koji "nisu vjerovali onom što su nudili Alija Izetbegović i njegova politika".

"Nikada nismo pristajali da budemo okruženi, već smo uvijek težili da budemo zaokruženi, da imamo svoju republiku. Značaj ovog događaja je u tome što, da ga nije bilo, ne bi bilo ni RS, ili bi bila rasparčana, ili nepovezana", rekao je Dodik.

Da nije bilo proboja koridora, ne bi bilo ni RS, ili bi bila rasparčana, ili nepovezana, rekao Dodik

Prema njegovim riječima, kada se uđe u arhive, uoči se kako je još 1992. godine napisana optužnica koja Srbe tereti za genecid.

"Važno je reći da Srbi nisu genocidan narod i nisu počinili genocid, nad njima je vršen zločin i oni su preživjeli genocid", istakao je Dodik.

Naglasio je da je RS danas stabilna, što je potvrđeno i tokom njegovog skorašnjeg sastanka sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, jer se u toj zemlji o RS govorilo s uvažavanjem.

Dodik je u obraćanju prisutnima, među kojima su bile i majke dvije bebe koje su zajedno sa još deset novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika, izazvanog blokadom, preminule u Banjaluci, naglasio da je proboj koridora bila jedna od najvažnijih bitaka u prošlom ratu.

S time se složio i Aleksandar Džombić, premijer RS, koji ističe da će se dan proboja pamtiti kao dan slobode.

"Tog dana prestali su agonija naroda i umiranje nedužnih, tek rođenih beba u porodilištima. Herojskom borbom pripadnika Vojske RS spriječen je gnusni pokušaj uništenja srpskog naroda na ovim prostorima. Časno i hrabro, u najhumanijoj bici za život i dostojanstvo čovjeka, vojska je tada odbranila RS. Uspjeli su da otvore put našeg spasa", rekao je Džombić.

Ujedno je ocijenio da je odluka da se tadašnja agonija prekine bila sudbonosna i najhumanija koju je donio vojni vrh RS.

Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, smatra da proboj koridora predstavlja "majku svih bitaka boraca i oficira VRS", te ikonu ove generacije. Istakao je da je ova bitka bila čista, ispravna i veličanstvena, uzimajući u obzir razlog zbog kojih je povedena.

"To je smrt 12 tek rođenih beba u banjalučkom porodilištu i patnja 1,5 miliona Srba u zapadnom dijelu RS", obrazložio je on.

Jedan od učesnika proboja koridora, pukovnik Milivoje Simić, prisjetio se da je moral vojnika koji su u akciji učestvovali bio u stalnom porastu.

Obilježavanju 20. godišnjice od proboja koridora prisustvovao je i Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, koji je, zajedno s predstavnicima brojnih delagacija, položio cvijeće na spomen-obilježje borcima koji su pali u ovoj akciji. Na Dugoj Njivi, u manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara služena je sveta arhijerejska liturgija, a potom i parastos poginulim prilikom proboja "koridora života".

Ciljevi "Koridora 1992" ostvareni junačkim podvigom mnogih boraca

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije rekao je da je srpska vojska ovom akcijom sastavila ono što su drugi htjeli da rastave. Sveštenik Nedeljko Anđelić, koji je u vrijeme proboja bio na Dugoj Njivi, prisjetio se da su među vojnicima vladali hrabrost i osjećaj rodoljublja.

Obilježavanje 20. godišnjice proboja "koridora života" završeno je bogatim kulturno-umjetničkim programom, u kojem su, između ostalih, učestvovali dramska umjetnica Ivana Žigon, hor "Banjalučanke" i etno grupa "Trag". Na Dugu Njivu su juče stigla i trojica ultramaratonaca, koji su dotrčali iz Banjaluke, a zatim, simbolično, nastavili prema Bijeljini.

 

Brojke

1,5 miliona stanovnika bilo u okruženju prije proboja koridora

42 dana trajala blokada koja je završena ovom akcijom

413 srpskih vojnika poginulo u borbi

Satnica

9.00 - Prijem gostiju na Dugoj Njivi

9.30 - Liturgija u manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara

11.00 - Služen parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje

12.00 - Obratili se zvaničnici

12.30 - Kulturno-umjetnički program

Fakti

-        HVO, zauzimanjem Modriče, odsjekao kompletan kopneni put čitave Krajine i tadašnje Srpske autonomne oblasti Krajina

-        Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice VRS i Srpske vojske Krajine nad snagama muslimanske i hrvatske vojske

-        Odluka za probijanje koridora donesena 18. juna 1992. godine, a akcija je okončana izlaskom srpske vojske na rijeku Savu

-        Bitkom oslobođeni Derventa, Modriča, Odžak i Brod, a zatim uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom RS i sa Srbijom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije